Meniu

Caută pe PresaSM

0

Un nou pericol pe rețelele de socializare. DSVSA avertizează: Deliciile de pe Facebook și TikTok te pot trimite direct la spital!

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, pe rețelele de socializare, sătmărenii pot găsi tot mai multe oferte de vânzare de produse alimentare. Prăjituri care promit gustul copilăriei, preparate tra...

Un nou pericol pe rețelele de socializare. DSVSA avertizează: Deliciile de pe Facebook și TikTok te pot trimite direct la spital!

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, pe rețelele de socializare, sătmărenii pot găsi tot mai multe oferte de vânzare de produse alimentare. Prăjituri care promit gustul copilăriei, preparate tradiționale din carne de porc, platouri de tot felul, dar și alte produse perisabile sunt prezentate pe Facebook, Instagram sau Tik Tok de persoane care le prepară acasă, în spații neautorizate sanitar-veterinar. Iar cei de la DSVSA Satu Mare trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care se expun sătmărenii care achiziționează produse alimentare de pe rețelele de socializare. 

Rețelele de socializare s-au umplut în această perioadă de anunțuri ale persoanelor fizice care prepară acasă de la prăjituri la sarmale, de la preparate din porc la platouri și tot ce altceva mai e nevoie pentru masa de sărbători. Doar că cei de la DSVSA trag un semnal de alarmă și avertizează că alimentele achiziționate de pe rețelele de socializare, preparate în spații neautorizate, pot genera probleme care să se termine chiar și la spital. 

Cele mai mari preocupări sunt față de normele de igienă, dar și de respectarea condițiilor de transport și contaminare a produselor achiziționate de la persoanele de pe rețelele de socializare. 

"Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin Direcțiile Sanitar Veterinare de la nivel județean avertizează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziționării de produse alimentare comercializate în special de pe rețelele de socializare de către persoane fizice neautorizate. 

Tot mai multe produse alimentare sunt promovate în mediul online, prin platforme precum Facebook, Instagram sau TikTok, însă o parte dintre cei care le produc și le comercializează nu sunt înregistrați sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nu dispun de spații verificate oficial și nu respectă normele minime de igienă impuse de legislația din România", spun cei de la DSVSA Satu Mare. 

Dacă vorbim de produse crude sau semipreparate, acolo avem un risc foarte mare de toxiinfecţii alimentare cu ecoli, cu salmonella sau cu listeria. Iar în astfel de cazuri, se poate ajunge la spital.  

"Produsele realizate în aceste spații necontrolate și în condiții precare de igienă, pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella, Listeria sau alte microorganisme periculoase, care pot provoca toxiinfecții alimentare grave", avertizează medicii veterinari. 

DSVSA Satu Mare face și o serie de recomandări sătmărenilor, pentru ca aceștia să se poată bucura în siguranță de bunătățile de sărbători. 

Recomandări generale pentru consumatori :

Cumpărați produse alimentare doar din unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;

Verificați eticheta, data durabilității minimale/data limită de consum, datele de contact ale producătorului și condițiile de depozitare;

Evitați achizițiile de la persoane fizice neînregistrate, care prepară produsele în spații improvizate;

Sesizați autoritățile atunci când identificați astfel de practici ilegale.

Recomandări privind achiziția alimentelor din comerțul online :

Pentru cumpărăturile efectuate online, ANSVSA recomandă consumatorilor să fie atenți la

Înainte de a plasa comanda : • Datele de identificare ale comerciantului (nume, adresă, telefon, email). • Denumirea produsului, lista ingredientelor și cantitatea netă. • Condițiile de transport, mai ales pentru produse perisabile, refrigerate sau congelate. • Existența informațiilor despre alergeni și declarația nutrițională (unde este cazul). • Termenii și condițiile de livrare, retur și reclamații.

La recepționarea coletului : • Integritatea pachetului (fără scurgeri, rupturi, deteriorări). • Concordanța între produsele comandate și cele livrate. • Starea termică a produselor perisabile. • Integritatea ambalajelor și lizibilitatea etichetelor. • Data durabilității minimale / data limită de consum. • Bonul fiscal, util în cazul unei reclamații.

Dezvoltat cu de Ottoweb

Alte știri pentru tine

Comentarii Anchete Politică Necitite