Zone cu apă poluată cu nitriți și nitrați în județ. Mii de sătmăreni riscă să se îmbolnăvească
Mii de persoane sunt expuse din cauza faptului că nu au acces la apă curată. Concret, în județul Satu Mare o parte importantă din apa subterană este poluată cu nitrați, iar aproape o jumătate din suprafața județului e vulnerabilă la poluarea cu nitrați.
PresaSM.ro a intrat în posesia unui document care vorbește clar despre poluarea cu nitriți și nitrați. Documentul a fost elaborat de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică.
”În mediul rural în localități care nu dețin un sistem central de alimentare cu apă și care utilizează sursele locale de apă, în special fântâni, au fost constatate probe de apă de fântână cu depășiri ale limitei maxim admise pentru nitrați de 50mg/l. Apa de băut poluată cu nitrați poate produce îmbolnăviri la sugari (copii de vârsta 0-1 an) prin methemoglobinemie sau intoxicație acută cu nitrați”, scrie negru pe alb într-un document oficial despre ”calitatea” apelor subterane din județul Satu Mare!
Zonele cele mai poluate: Săuca-Silvaș, Medieșu Aurit, Apa, Porumbești, Livada, Lazuri, Săcășeni, Cidreag și Carei.
Din câte se pare, vina se împarte între autorităţile actuale, care n-au extins suficient reţeaua de canalizare, factorii de decizie de dinainte de ’90, care au preferat o agricultură intensivă, pe bază de azot. Mai sunt apoi ţăranii, care depozitează la întâmplare dejecţiile de animale şi proprietarii de locuinţe care şi-au instalat fose septice neimpermeabile. Îndepărtarea nitraţilor din apă e un proces complicat şi costisitor.
Medicii susțin că minorii care consumă cantităţi mari de azot în apă sunt predispuşi să se ”înălbăstrească”, având probleme respiratorii din cauza circulaţiei inadecvate a oxigenului prin sânge. Acidul stomacal al unui copil nu este la fel de rezistent ca şi al unui adult sau copil mai mare. Combinându-se cu hemoglobina, aceştia formează methemoglobina, care este incapabilă să fixeze şi să transporte oxigenul de la plămâni către ţesuturi, ceea ce duce la anoxie, manifestată prin cianoză, asfixie şi chiar deces.
Ce sunt nitriții și nitrații
Unii dintre cei mai întâlniți poluanți ai apelor, atât cele de suprafață cât și cele subterane, sunt nitrații. Nitrații, alături de nitriți, sunt niște componenți naturali ai solului ce provin din mineralizarea substanțelor organice azotoase de origine vegetală și animală, sub acțiunea microorganismelor existente în sol. O parte din nitrați și nitriți este absorbită de rădăcinile plantelor și servește ca materie primă pentru sinteza proteinelor și altor compuși cu azot, iar altă parte este antrenată de apele de suprafață sau de cele care se infiltrează în sol.