Zeci de microbuze școlare electrice pentru elevii sătmăreni de la sate
Consiliul Județean vrea să cheltuiască aproape 36 de milioane de lei pentru achiziționarea de microbuze școlare electrice pentru elevii sătmăreni din mediul rural. Banii vor veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Președintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, a precizat că schimbarea actualei flote de transport școlar este o necesitate având în vedere că vorbim de microbuze vechi și uzate.
Consilierii județeni au aprobat în cadrul ședinței ordinare din data de 26 iulie 2023 proiectul ,,Microbuze electrice pentru elevii din județul Satu Mare”, a cheltuielilor legate de proiect și a protocolului de colaborare aferent proiectului, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prin intermediul acestui proiect se urmărește îmbunătățirea condițiilor de transport pentru cursanți, cu precădere pentru cei din zonele izolate, cu o populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum redus de energie. Cele mai multe microbuze școlare, respectiv 26, vor avea o capacitate de 16+1 locuri, iar un microbuz va avea 8+1 locuri.
„Această nouă investiție va fi extrem de utilă pentru comunele din județul Satu Mare, în condițiile în care mulți elevi din mediul rural sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi până la unitățile de învățământ și dispun de puține variante de transport. Totodată, actualele microbuze școlare sunt vechi și uzate, iar schimbarea flotei de transport este în aceste condiții absolut necesară”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.
Vor beneficia de aceste mijloace de transport moderne elevi din comunele Medieșu Aurit, Bătarci, Bixad, Lazuri, Moftin, Orașu Nou, Pișcolt, Supur, Tarna Mare, Viile Satu Mare, Andrid, Craidorolț, Culciu, Socond, Vama, Acâș, Apa, Beltiug, Căuaș, Cehal, Dorolț, Săcășeni, Săuca, Tiream, Turț, Turulung, Vetiș.
Noul proiect va facilita accesul elevilor la învățământ, contribuind, implicit, și la reducerea absenteismului și a abandonului școlar.
Valoare totală a proiectului este de 35.917.246,40 de lei și urmează a fi depus spre finanțare prin PNRR.
La nivel național, prin PNRR, pentru dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi s-a făcut o alocare de 425 milioane Euro, din care jumate va merge către achizționarea de microbuze verzi pentru școlile din țară.