Zeci de focare de pestă porcină în județ. Care sunt cele mai afectate localități
Dacă la finalul lunii iulie autoritățile sanitar-veterinar confirmau 14 focare de pestă porcină în județul Satu Mare, în ultima săptămână, numărul acestora a ajuns la 30. Este vorba despre exploatații non-profesionale, iar cele mai multe focare s-au înregistrat la Sanislău și Chereușa. Medicii veterinari atenționează crescătorii de porci să sporească măsurile de biosecuritate.
La această oră, în județul Satu-Mare, există confirmate 30 focare de Pestă Porcină Africană la porcul domestic, în 30 exploatații non profesionale din localitățile, Pir – 1, Sanislău – 7, Târșolț – 2, Bixad – 2, Medieș Râturi – 1, Remetea Oașului – 1, Căuaș – 3, Certeze -1, Vama – 3, Resighea – 2, Chereușa – 6 și Orașu Nou Vii – 1.
„Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte localități din județul nostru,” spun cei de la DSVSA Satu Mare.
Iar pesta porcină își continuă evoluția afectând și populația de porci mistreți.
„Din cei 254 capete de mistreți găsiți morți în 24 Fonduri de Vânătoare – 200 capete au fost pozitivi și 54 capete negativi, iar din cele 2432 capete mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare, 103 capete de mistreți, au fost declarați pozitivi, iar 2329 capete mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator,” mai explică cei de la Direcția Veterinară.
D.S.V.S.A Satu Mare, atenționează crescătorii de suine din județ să sporească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin, din cauza cazurilor de Pestă Porcină Africană care evoluează în județul nostru, atât la porcii domestici cât și la mistreți.
Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.