Zeci de copii care au născut copii în județul Satu Mare. Inclusiv mame de 13-14 ani
Nu mai puțin de 36 de cazuri de mame minore au fost raportate la nivelul județului Satu Mare în 2023, în timp ce țara noastră este în continuare pe primele locuri în Uniunea Europeană atunci când vorbim de copii care nasc copii. În cele mai multe cazuri, se arată într-un raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului vorbim de adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani.
Potrivit raportului pentru anul trecut, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare au fost sesizate anul trecut 36 de cazuri de mame minore. În 31 de cazuri, vorbim despre minore din mediul rural, cu doar 14% dintre cazuri fiind înregistrate în mediul urban.
În ceea ce privește vârsta mamelor, sursa citată precizează că 25 dintre minore avea vârste cuprinse între 15 și 18 ani, în timp ce în 11 cazuri vorbim de copile cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani.
Problema mamelor minore nu este una particulară pentru județul nostru. Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit ultimelor date definitive publicate de Eurostat.
Iar când vine vorba despre combaterea fenomenului, statele din Uniunea Europeană au identificat accesul la educație, dar și accesul la servicii medicale, inclusiv de contracepție, de calitate, drept principalii factori care pot contribui la scăderea numărului îngrijorător de copii care nasc copii.
„Ţara noastră inregistrează deficienţe majore în ceea ce priveşte sănătatea mamei şi a nou-născutului, probleme pe care celelalte state membre UE le-au soluţionat, reducerea decalajelor fiind prioritară. Accesul limitat la servicii de asistenţă medicală, dar şi la informare privind planningul familial şi la educaţie sexuală conduc la statisticile nefaste: numărul foarte mare de mame adolescente, rata ridicată a mortalităţii infantile şi materne, rata ridicată a avorturilor, cu precădere in mediul rural. Informarea, încă de la cele mai fragede vârste, desfăşurată atăt în cadrul formal, al şcolii, prin intermediul disciplinei educaţie pentru sănătate, cât şi in familie ori in comunitate, asupra riscurilor aduse de o sarcină nedorită şi asupra modalităţilor de evitare a acesteia, este fundamentală în prevenirea maternităţii timpurii şi a consecinţelor asociate”, se arată și în raportul celor de la DGASPC.