Facebook a anunțat închiderea a zeci de conturi de Facebook din România. Potrivit companiei, unele conturi erau false, altele reale, dar ele încercau să inducă în eroare utilizatorii rețelei. Conturile erau legate de o persoană afiliată PSD.
Facebook a anunțat închiderea a 31 de pagini și grupuri într-o acțiune determinată de raportările utilizatorilor și analiza propriei echipe de securitate. Potrivit companiei, conturile erau legate de o persoană afliliată PSD.
„Administratorii paginilor și proprietarii conturilor obișnuiau să distribuie postări despre știri locale și probleme politice, inclusiv știre partizane cu titluri fictive susținând Partidul Social-Democrat. Au distribuit texte care provocau dezbinare și au promovat conținut de pe diferite adrese ale unor site-uri care se recomandau drept site-uri de știri. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să își ascundă activitatea, analiza noastră manuală a arătat că ele au fost legate de o persoană asociată PSD,” se arată în explicația oferită de Facebook.
Facebook a precizat că este vorba despre patru pagini, 26 de conturi și un grup. Peste 1,550 de persoane urmăreau una sau mai multe pagini. Potrivit companiei, s-a investit aproximativ 650 de dolari în promovarea postărilor respective, începând cu decembrie 2013 și până în februarie 2019.
PSD consideră măsură incorectă și asta pentru că pagini similare există și de cealaltă parte a spectrului politic.
Mai mulți cititori PresaSm au precizat că au găsit și raportat mai multe postări de extremă dreaptă.
Fake News, maipulare și dezinformare
Periodic, Facebook oferă informații despre conturile și paginile șterse, ca urmare a încălcării politicilor companiei. Activitatea s-a intensificat după ultimele alegeri din SUA.
Specialiștii în comunicare au avertizat că rețeaua de socializare găzduiește postări maipulatoare, Fake News și postări care incită la ură rasială. Alte discuții, inclusiv în timpul depoziției depuse de Mark Zuckerberg în fața Congresului SUA, au fost legate de cei care finanțează astfel de postări. Zuckerberg s-a angajat să implementeze noi măsuri de transparență și să reducă timpul în care sunt șterse postările raportate pentru conținutul incorect.
Organismele europene au avertizat asupra faptului că, în prejma alegerilor electorale, astfel de comportamente disimulate sunt tot mai răspândite. În plus, există pericolul unor imixtiuni străine în alegerile din țările naționale. Cetățenii au fost îndemnați să nu aibă încredere decât în sursele legitime și tradiționale de informare.
Felul în care dezinformarea și maipularea sunt prezente în mediul online și în special pe rețelele de socializare a ajuns în atenția publicului abia după campania pentru Brexit și alegerile prezidențiale din SUA. Fenomene similare au fost raportate și în alte țări, inclusiv în dictaturi.