West Nile. DSP Satu Mare trage un semnal de avertizare. Primăriile trebuie să intensifice dezinsecțiile
Două cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost confirmate la nivelul județului Satu Mare. În acest context, Direcția de Sănătate Publică solicită primăriilor intensificarea acțiunilor de dezinsecție. De asemenea, se romandă toaletarea zonelor cu vegetație intensă și asanarea zonelor unde se pot găsi larve de țânțari precum apa din subsolurile blocurilor, bălțile sau alte zone cu apă acumulată.
Deoarece pe teritoriul judeţului Satu Mare au fost confirmate două cazuri de infecţie cu virusul West Nile, DSP Satu Mare a transmis sătmărenilor o listă de măsuri generale pentru prevenirea infecțiilor. Astfel, sătmărenii sunt îndemnați să evite expunerea la ţânţari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate din farmacii (DEET, Icardin/Picardin, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, care să fie aplicate pe părţile descoperite ale corpului, împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă prin utilizarea plaselor de protecţie), utilizarea substanţelor insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei, utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat; acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor.
Totodată, se recomandă toaletarea zonelor cu vegetaţie intensă, precum şi asanarea zonelor unde se pot găsi larve de ţânţari: în apa acumulată în subsolurile blocurilor, bălţile care se formează în apropierea locuinţelor; în apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curte; în apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întâmplare în preajma locuinţelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării).
DSP solicită şi pe această cale tuturor primăriilor, intensificarea activităţilor de combatere a vectorilor prin acţiuni de dezinsecţie.