VIDEOREPORTAJ. Viața căpșunarilor din Satu Mare. Sunt cei mai buni din România
Județul Satu Mare a fost până în anii 90 cel mai mare producător de căpșuni din România. Specialiștii susțin că de la aproximativ 1.800 de hectare cultivate cu căpşuni înainte de 1989, în judeţul Satu Mare suprafaţa cultivată a ajuns la 850 de hectare.
Cu toate acestea, fermierii s-au perfecționat de la an la an, iar acum se pot lăuda cu o roadă importantă.
Mai exact, de două săptămâni se recoltează căpșunii. Și încă se vor mai recolta încă două săptămâni, dacă îi ajută și vremea. Iar roadă este foarte multă pe plante. Atâta timp cât fermierii au protejat plantele de îngheț și de secetă.
”În județul Satu Mare este o adevărată tradiție a culturii căpșunului, fiind locul întâi pe țară de foarte mulți ani. Încă de la începutul anilor 60 s-a organizat prima sărbătoare a căpșunului în județul Satu Mare. Producătorii, femierii, s-au specializat și folosesc spații protejate. Anul acesta a fost o primăvară târzie, rece, iar căpșunii au fost proyejați cu folie, în câmp. Apoi, datorită temperaturilor ridicate s-au copt căpșunii mai repede ca niciodată”, a declarat directorul Direcției Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean.
Marius Dudas, un producător din Micula, susține că una dintre probleme o reprezintă forța de muncă. În rest, soluții se găsesc pentru celelalte probleme. El se ocupă de această cultură de circa 15 ani, iar în prezent lucrează peste 15 hectare.
”Anul acesta cultura de căpșuni se prezintă foarte bine, datorită timpului ăstuia călduros s-au copt și mai repede. Din păcate, seceta ține de vreo două săptămâni, cu 27 – 29 de grade. Până în prezent nu e problemă cu ei, dar sperăm să vină și o ploaie. Dacă nu, noi irigăm într-una. Avem irigație prin picurare”, a spus Marius Dudas.
Fermierii Marius Dudas și Ioan Cizmar nu prea vor să vândă la speculanți și fac tot posibilul pentru a culege doar cât pot să vândă singuri în piețe.
”Momentan, noi dăm căpșunii cu zece lei per kilogram. Acesta este prețul pe piață. În en-gros încă nu am dat. Dar dacă într-o zi culegem o cantitate mai mare suntem nevoiți să vindem și en-gros, că nu avem posibilitatea să o vindem singuri”, a mai spus Marius Cizmar.
Autoritățile – în special Consiliul Județean – a tot promis că va investi într-un centru regional de preluare a fructelor, dar totul a rămas la nivel de promisiune. Praf în ochi, spun căpșunarii.