VIDEOREPORTAJ. Secretele pălincii oșenești. Un localnic din Turț ne dezvăluie rețeta
Pălinca este poate cel mai mare brand al Țării Oașului, cu un conținut ridicat de alcool (52% procentajul legal). Principala caracteristică a pălincii este faptul că se obține în urma unui proces de dublă distilare, ceea ce îi conferă tăria specifică.
În fapt, oșenii spun că adevărat băutură este doar cea fiartă de două ori. Unul dintre păstrătorii acestei tradiții ne explică că pălinca este un un brand, mai ales al Turțului. Pălinca se face din prune, mere, pere, cireșe, piersici. Dar cea mai cunoscută pălincă, peste tot în lume, este cea de prune.
”Se culeg prunele. Ele nu se pun în butoaie, ele se pun în căzi de lemn. De 2.000, 3.000 sau 5.000 de litri, se lasă la fermentat, iar după ce s-a fermentat la circa 50-60 de zile se aduc la cazan. La cazan, totul depinde de cât de mare este. Dacă este cazanul mai mic se fierbe 3-4 ore, dacă cazanul este mai mare atunci se fierbe 4-5 ore. La prima fierbere este vodca. Care se mai fierbe odată. După prima fierbere, spălăm bine cazanul și punem vodca din nou la fiert, ca să iasă pălinca. Cum spuneau bătrânii, aceasta este băutura adevărată. Este cea mai filtrată și mai cea mai curată”, spune un localnic din patria pălincii, Turțul.