VIDEOREPORTAJ. Sâmbra Oilor, între tradiție și spectacol: „Este despre comunitate. Doar așa putem conviețui împreună”
Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta Certeze devine, an de an, gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară. „Sâmbra Oilor“ este evenimentul menit să marcheze începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nord-vestice. Treptat, tradiția s-a schimbat, iar acum măsurișul laptelui are loc doar pe scenă, „politica” oamenilor locului a fost înlocuită de politica partidelor politice, iar tinerii, stau mai mult cu ochii în telefoane, stârnind nemulțumirea celor care și-ar dori să vadă datinile preluate de viitoarele generații.
Sâmbra Oilor este cel mai cunoscut și îndrăgit ritual străvechi din Ţara Oaşului care se desfășoară, conform tradiției, în prima duminică a lunii mai, pe dealul de la Huta Certeze.
Sărbătoare reunește oameni și comunități, toate în acorduri de ceteră și printre țâpurituri.
„De Sâmbră, ciobanii, după primul muls, cântăres cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă i se cuvine fiecărui gospodar pe parcursul întregii perioade de pășunat”, explică Robert Laszlo, directorul Centrului de Creație, instituția implicată în organizarea anuală a festivalului de la Huta Certeze.
Dar măsurișul laptelui are loc astăzi doar pe scenă, spun cu tristețe oșencele care de zeci de ani vin la Sâmbră și își amintesc vremurile când creșterea animalelor se făcea după datinile moștenite din bunici. Astăzi sunt mai puține oi și mai mult spectacol, mai puțină comunitate și mai multă petrecere câmpenească. Nu doar asta, dar și tinerii stau mai mult cu ochii în telefoane și uită de tradiții.
Pentru tineri, distracția s-a mutat la mesele și tarabele amenajate în apropierea scenei, acolo unde se servesc mici, grătare și alte fripturi, toate udate din belșug cu bere rece sau pălincă. Și-au făcut poze, unii în costume populare, iar hainele viu colorate, clopuri, straițele și mărgelele ajung pe rețelele de socializare, iar de acolo, la o lume-ntreagă.
Și politica s-a schimbat, își amintește Ana Mare, mama păpușilor din Țara Oașului. Înainte, gospodarii se întâlneau pe deal și puneau la cale nu doar înțelegeri cu privire la pământ și turme, ci și căsătoriile copiilor. Astăzi, politica comunității a fost înlocuită de politica partidelor.