VIDEOREPORTAJ. Mărturiile familiilor celor doi copii agresați de profesoară. Ce spun autoritățile
Cazul învățătoarei care a dat cu spray lacrimogen în sala de clasă a ajuns în presa națională. Părinții cu greu își pot explica gestul cadrului didactic, iar unii dintre copii deja spun că se tem să se întoarcă la clasă. Nici cei de la ISJ nu știu cum s-a ajuns la astfel de situații, dar recunosc că sistemul, așa cum este el, nu îi îngrădește dreptul femeii de a profesa.
“S-a simțit amenințată” de copiii de șase ani, așa sună justificarea învățătoarei care a dat cu spray lacrimogen în clasă. Inspectorul general nu acceptă justificarea, așa cum nu o acceptă nici părinții, nici celelalte cadre didactice.
“Eu nu pot să cred că un cadru didactic poate fi amenințat de doi copii de șase ani. Eu cred că nu a reușit să gestioneze situația, ceea ce în opinia mea este inadmisibil pentru un cadru didactic”, a declarat Călin Durla, inspectorul general de la Satu Mare.
Durla confirmă și ceea ce a spus anterior ministrul interimar de la Educație și anume faptul că învățătoarea era una de “ocazie”. Își mai dădea demisia, după care revenea la catedră. Ce nu confirmă inspectorul este informația legată de un eventual caracter agresiv al învățătoarei, o ipoteză lansată de fostul ministru Andronescu.
Contractul de muncă, desfăcut, dar poate ajunge înapoi la catedră
Inspectoratul a grăbit desfacerea contractului de muncă, imediat după ce procurorii au cerut reținerea pentru 24 de ore. Dar și Durla admite că în lipsa unei prevederi din partea unui judecător, nimic nu o împiedică pe învățătoare să revină la catedră. Medicul de familie în continuare îi poate permite prezentarea la examen, iar cei de la medicina muncii pot pune parafa de aviz pe certificatul necesar.
Directorul instituției de învățământ spune că a aflat de la colegii învățătoarei ceea ce s-a întâmplat. A găsit-o pe femeie în clasă, cu spray-ul pe catedră, asta în timp ce copiii, 13 la număr, erau la baie cu alte cadre didactice. Doi dintre copii, cei care au fost “năzdrăvani” au fost duși și la spital. În rest, au fost chemate organele de cercetare.
“Am intrat în clasă, în clasă nu mai era decât doamna învățătoare. Am întrebat-o ce a făcut. A spus că a dat cu spray că au fost năzdrăvani”, a spus directorul unității de învățământ, Ciprian Balog.
Părinții au fost surpinși să primească telefoane că micuții lor au fost expuși la spray lacrimogen chiar în clasa în care învață, și mai rău, că chiar învățătoarea a fost cea care l-a folosit. Concluzia lor este una simplă:
“Dacă nu știe să se ocupe cu copiii, de ce se pune profesoară, dacă nu are răbdare la copii?”, se întreabă retoric tatăl unuia dintre copiii expuși la spray-ul lacrimogen.
Copiii au fost tratați și au depus mărturii la organele de cercetare, dar asta nu înseamnă că scandalul s-a terminat, cel puțin nu în comunitate. Părinții spun că unora dintre elevi le este deja frică să meargă la școală, iar dacă cei mici au pățit așa ceva, cine știe ce se poate întâmpla la clasele mai mari.
“Copiii vin aici să învețe, în primul rând, dar nu lucruri din astea”, reamintește unul dintre părinți.
“Pruncilor le e frică să vină la școală”, spune o altă mamă care are doi copii la școala din localitate. “Dacă a făcut cu ăia mici, poate face și cu ăia mari”.
Iar mamele au făcut apel și la încetarea discriminării.
“Nu contează că-s mari, mici, români, maghiari, etnie romă, orice”, explică femeile care își trimit toate copiii la școală pentru ca să învețe.
Pe holurile școli, un afiș făcut de elevi reamintește: Școala este deschisă pentru toți, întrucât, educația nu este un privilegiu pentru câțiva, ci este un drept al tuturor.