Tradițiile sunt sfinte în Țara Codrului, depozitară a valorilor noastre populare. Fie că vorbim despre cântece, port popular sau obiceiuri, toate sunt transmise din generație în generație de sute de ani. Malvina Iederan, din Soconzel, este tezaurul viu care păstrează tradiția cu sfințenie, inclusiv rețetele culinare vechi.
”La casele noastre codrenești se pregăteau de Crăciun sarmale la toate casele. Nu există casă în zona Codrului să nu existe piroște. E mâncarea de bază și de cinste, pentru că e o mâncare sățioasă și mirosul acela îți face poftă. Eu le fac ca toată lumea, pârgălașul, carnea tocată condimentată, verdețuri, pătrunjel, mărar și varză murată. Se pune și afumătură în oală. Înainte sarmalele se fierbeau doar în vase de lut, pe sobă, dar crăpau vasele. Acum și cine nu le fierbe în oală de lut, măcar le servește în vase de lut”, își începe povestea Malvina Iederan.
În Țara Codrului se pregătește în prima zi de Crăciun, încă de dimineață, și o ”zamă” pe cârnați, ușor acră, prin care mesenii să se refacă după masa copioasă din Ajunul Crăciunului.
”În ziua de Crăciun, dimineața, se face o zamă pe cârnați, când toată lumea e sătulă deja de atâtea mâncăruri grele, că sunt grele mâncărurile astea de Crăciun. Este un preparat simplu, specific zonei noastre, unde totul este pregătit cu smântână. Se taie cârnații, se pune apa la fiert, și se face un fel de îngroșală cu smântână și se pune neapărat în ea bulion. Așa se calculează, câte o bucată de cârnați pentru fiecare membru al familiei. Eu rețeta asta o am de la mama, o știu de când sunt în casa asta și am început să pricep ceva. Era mereu mâncarea de bază în dimineața zilei de Crăciun, dimineața, nu la amiază”, mai spune Malvina Iederan.