VIDEOREPORTAJ. Istoria noului pod care unește Satu Mare și Maramureș. Este vital pentru Oaș și Codru
După zeci de ani de așteptări și cinci ani de la semnarea contractului, astăzi s-a deschis podul care face legătura între localitățile Seini (Maramureș) și Pomi (Satu Mare). Dincolo de simbolism, realizând legătura dintre cele două județe, autoritățile au subliniat importanța economică a proiectului și speranța că noul pod va duce la dezvoltarea localităților pe care le leagă.
Momentul care a pus bazele acestui proiect s-a consumat în anul 2015, atunci când în județul Satu Mare au ajuns mai mulți miniștri ai Guvernului Victor Ponta. La acea dată, deputatul Octavian Petric a insistat să aducă o parte a Guvernului în zona Pomi-Seini, pentru a le explica la fața locului importanța acestui obiectiv.
La acea dată, fostul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, s-a angajat și a alocat ulterior 3,2 milioane euro pentru această investiție, iar podul a fost finalizat în acest an.
Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure, a declarat la momentul demarării acestui proiect că un sprijin important a fost oferit de către deputatul Octavian Petric, din partea județului Satu Mare, care a susținut – prin pârghiile legale – demersul de la început. Încă din fază de proiect.
”Este un sentiment de bucurie fiindcă văd că acest mare proiect de suflet al meu, pe care în 2015 l-am demarat, iar astăzi este o realitate. Deși în politică mai uită unii să amintească de meritele inițiatorilor, iar ei taie panglica. Felicitări pentru doamna primar Gabriela Tulbure, care a muncit mult pentru acest proiect, iar eu am fost mereu alături de ea. Acest pod va deservi cele două județe, Maramureș și Satu Mare. Este un proiect foarte important, fiindcă într-o singură zi, cu bacul, treceau peste 200 de mașini. Era un timp pierdut. Mă bucur că a fost și prietenul meu Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, la inaugurare. Pentru că în 2015 Sorin Grindeanu era în Guvernul Ponta și am avut la acel moment o întâlnire la Satu Mare, și astfel a prins contur acest proiect”, a declarat Octavian Petric.
Primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaș, a explicat de ce este atât de vital acest nou pod.
”Este foarte important fiindcă vorbim despre unificarea celor două județe. Dar vreau să vă spun că mai mult decât atât, unește Țara Codrului cu Țara Oașului. Și doresc, pe această cale, să îi mulțumesc și domnului Octavian Petric, care a pus temelia acestui pod”, a declarat primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaș.
Pozitia orașului Seini față de cele trei orașe mari din zonă, respectiv Baia Mare, Satu Mare și Negrești-Oaș, sunt caracteristici care-l clasează ca fiind un nod important. De asemenea, din Seini pornește drumul DJ 109 I care asigură legătura cu drumul național DN 19, ce străbate municipiul Sighetu Marmației și ajunge la granița cu Ucraina. Drumul Național DN1C / E58 asigură legătura cu municipiul Satu Mare și de acolo cu granița cu Ungaria. Lățimea podului va asigura două benzi de circulație (câte una pe fiecare sens de circulație).
Cele mai apropiate poduri peste râul Someș de orașul Seini se află la 18,7 kilometri amonte, podul de pe DJ 193 de la Ardusat, iar în aval la 55.3 kilometri, podul Decebal din Satu Mare, de pe DN19, rezultând că pe o lungime a râului de 74 de kilometri nu este nici un pod. În plus, podul scurtează distanța de la Seini la Cluj cu aproximativ 60 km.
Lungimea totala a podului este de 350 de metri, iar lățimea totală a secțiunii transversale este de 15.30 metri. Tablierul este compus din trei deschideri. Una centrală de 101 metri, alcătuită din două arce metalice cu grindă tirant, solidarizate cu tiranți înclinați concurenți și două deschideri laterale, amplasate de o parte și de alta a deschiderii centrale de câte 35 de metri fiecare, realizate din grinzi simplu rezemate.
Puțină grijă la redactare. Cum să fie lungimea totală de doar 35 de metri?
View Comment