VIDEOREPORTAJ. Din dragoste pentru pisici. Doi sătmăreni din Carei au creat un sanctuar pentru felinele oropsite de soartă
Doi frați din Carei și-au transformat casa de vacanță într-un adevărat sanctuar pentru pisicile oropsite. Peste 200 de feline trăiesc acum departe de pericolele vieții de pe stradă, în curtea și în locuința care au fost în așa fel amenajate încât să devină un paradis pentru pisici.
Viața trăită pe străzi nu e deloc prietenoasă cu oamenii, d-apoi cu animalele. Pericolele te pândesc la fiecare pas, iar pisicile care își duc veacul pe drumuri sunt și mai expuse. Așa s-a întâmplat și cu Tiger, lovit de mașină și rămas fără un picior. Handicapul însă nu i-a domolit deloc temperamentul pisicesc. Pentru astfel de feline, casa a doi frați din Carei a devenit mai mult decât un refugiu, este spital, centru de recuperare și acasă.
„Tiger a avut un accident cu maşina, i s-a tăiat piciorul, dar deja a doua zi începea să îşi revină foarte bine. Urcă în copac, sare, parcă nu s-ar fi întâmplat nimic,” explică Simona Gall.
Peste 200 de feline trăiesc în locuința ce le-a fost amenajată de frații Gall, Simona și Remus, iar unele dintre felinele ajunse aici au povești de viață cutremurătoare.
Grinch era aproape sălbatic, cu fața schimonosită probabil de bătăliile purtate cu alți motani de pe stradă. Astăzi stă și toarce confortabil pe canapea. Și Grinch este o dovadă vie a rezilienței de care dau dovadă pisicile.
„El este Grinch. Când a venit avea toată faţa zgâriată şi era foarte sălbatic. Acuma, nici urmă,” spune Simona.
Grinch și Tiger nu sunt singurele pisici care au suferit, fie din vina oamenilor, fie din cauza celorlalte animale de pe stradă. Frumușelu’ are coada ruptă în trei locuri.
„Coada e ruptă în 3 locuri, dar era foarte sălbatic, şi numai cu capcană am putut, după o lună de zile„, povestește Remus Gall.
Nu toate pisicile sunt așa de norocoase încât să ajungă la sanctuarul fraților Gall. Remus povestește cum felinele ajung să fie chinuite chiar și de copii, iar autoritățile nu se implică, fiind vorba de minori. În plus, la un bloc, 20 de pisici au fost otrăvite, nimeni nu a luat nicio măsură.
Îți trebuie multă determinare să ai grijă de peste 200 de pufoșenii, dar Remus și Simona Gall spun că fac asta de ani de zile, salvează sufletele pe care alții le-au uitat sau le-au aruncat în stradă.
„Eu şi sora, de ani de zile, iubim animalele şi tot timpul salvam ce era pe marginea drumului, ce nimeni nu băga în seamă, ce se arunca în pungă şi încet, încet, aici la ţară le-am făcut un mic sanctuar,” explică Remus.
Să ai grijă de necuvântătoare e dificil chiar și în cele mai bune condiții, dar Remus și Simona se bazează doar pe donații și fără o sursă sigură de venit pentru a le îngriji și ocroti, până și mâncarea pisicilor poate deveni o chestiune spinoasă.
„Practic noi trăim de pe o zi pe alta cu mâncarea şi nimic nu e sigur. Neavând o sursă sigură de finanţare, noi nu ştim că peste două săptămâni vom avea suficiente fonduri să luăm destulă mâncare sau nu„, spune Simona.
Cheltuielile tot mai ridicate i-au determinat pe cei doi frați să își întemeieze o asociație, în speranța că sătmărenii inimoși vor da și ei o mână de ajutor felinelor abandonate.
„Ne-au ajutat, nu pot să zic, dar la ce mulţi sunt şi ce scumpe sunt medicamentele şi tratamentele, cam 5% acoperă ajutoarele„, a mai explicat Simona Gall.
Pentru a putea trata animalele rănite, Remus face un curs de tehnician veterinar, iar pentru a încuraja adopţiile, Simona organizează întâlniri în care copiii pot învăţa despre pisici.
Iar în timp ce Simona și Remus se gândesc la cum mai bine să își drămuiască puținele resurse de care dispun, astfel încât ele să ajungă pentru toate nevoile pisicești, Titca, Ginksy, Garfield, Ragnar și Zorro, împreună cu Oppenheimer, Edison, Tesla, Tiger, Frumușelu’ și Grinch își petrec liniștiți zilele prin casă sau prin curte, alături de câni și rațe, bucuroși că au primit șansa la o a doua viață.
Remus are și un îndemn pentru sătmăreni, să nu treacă nepăsători pe lângă necuvântătoarele aflate în suferință.
Cei care pot oferi donații sau doresc să devină voluntari pot lua legătura cu frații Gall pe pagina de Facebook a sanctuatului Asociația Furever Home – Romania Cat Rescue.