Videoclip viral anti-referendum: „Dacă vă pasă, stați acasă!” Pericolul unei teocrații
Videoclip viral anti-referendum. Un spot care îndeamnă la boicotarea referendumului, realizat de cei de la Papaya Advertising, a cucerit spațiul online. Inspirat de bestseller-ul lui Margaret Atwood și serialul „Povestea slujitoarei”, videoclipul avertizează asupra pericolului instaurării unei teocrații.
Papaya Advertising a lansat un nou videoclip viral. Acesta îndeamnă cetățenii la boicotarea referendumului subliniind pericolul unei dictaturi de inspirată de teocrație. Realizatorii s-au inspirat din serialul „Povestea slujitoarei”, ecranizare a celebrului roman al scriitoarei Margaret Atwood.
Romanul este o distopie care prezintă modul în care, treptat, femeile și-au pierdut drepturile. Este o luptă cu o teocrație bazată pe subjugarea femeilor.
Clipul, intitulat „Copiii referendumului”, reia sloganul PSD, partidul care și-a asumat declanșarea referendumului. „Îndrăznește să crezi” este transformat într-o mantră a regimului totalitar, dar în același timp este o avertizare transmisă privitorului, prin care se subliniază precaritatea drepturilor și libertăților deja câștigate și cu care ne-am obișnuit.
Papaya nu este singura companie care utilizează simbolistica din romanul și serialul de succes pentru a avertiza asupra pericolelor din spatele negării drepturilor unor minorități.
„Povestea slujitoarei”, folosită ca avertizare și în occident
În discursul public american, „Povestea slujitoarei” și lupta personajului principal feminin Offred sunt utilizate de campaniile declanșate de ONG-uri care luptă pentru drepturile și libertățile femeilor și pentru drepturile minorităților. Campaniile au venit ca un răspuns la politicile conservatoare derulate de către partidul Republican care dorește interzicerea avorturilor, interzicerea politicilor de planning familial, interzicerea căsătoriilor pentru persoanele de aceleași sex.
ONG-urile avertizează asupra faptului că toate aceste demersuri sunt împotriva drepturilor și libertăților civice. Mai mult, atenționează că ele sunt motivate de credințele religioase particulare ale promotorilor lor și nu au nicio legătură cu statul secular. Activiștii atrag atenția că singurele state în care religia devine un argument pentru îngrădirea drepturilor și stabilirea legilor sunt dictaturile teocratice, multe din Orientul Mijlociu.
Femei îmbrăcate în costumele inspirate de romanul lui Atwood au participat la diferitele demonstrații publice din țările occidentale.
Odată cu instaurarea regimurilor iliberale, dar și după venirea la putere a Republicanilor în SUA, vânzările romanelor distopice au crescut. „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood, dar și „1984” al lui George Orwell au ajuns pe primele poziții ale listelor de bestsellere. Aldous Huxley și Ray Bradbury sunt și ei pe lista scriitorilor tot mai căutați.
Papaya Advertising, un brand implicat în discursul public
Nu este pentru prima dată când cei de la Papaya Advertising își asumă o poziție în discuțiile din spațiul public. Coaliția pentru Familie, dar și discursul virulent al susținătorilor săi, au fost ironizate într-un spot făcut pentru compania Savana.
Papaya a pierdut recent un contract cu statului. Asta după ce a anunțat în mod public că va da voie angajaților să participe la protestele care au avut loc în Piața Victoriei.
Parerea mea nu incape aici dar rezumatul v-il prezint:
View Comment1. Nu asta este problema principala a tarii si a populatiei
2. E bine de a preciza notiunea de soti adica femeie si barbat.
Dar repet adevarata problema a tarii este cu mult mai mare si de alta natura. Pacat de aruncarea banilor publici poate mai construiam o portiune de autostrada.
adică dacă nu vrem ca copii noștri să fie niste poponari sa stăm acasă sau sa mergem la vot…și ce sa votam??? :)) :))
View CommentCe sa votam? Vom fi instruiti la intrare in sectia de votare 🙂
View CommentInca o tona de bani in buzunarul unor politicieni, mascata sub denumirea de „referendum”, care ne da impresia ca parerea noastra conteaza.
View CommentSe observă că sunt profesioniști. Ținta videoclipului este trezirea conștiinței din fiecare. Trebuie să ne gândim ce ne dorim cu adevărat. O familie pură? Să trecem peste spoiala cu „tradiționalul”, tradițional este portul popular, limba română corect vorbită (fără anglicisme, draft, focusare, job etc.) și multe altele. Familii formate din bărbat și femeie sunt întâlnite la majoritatea popoarelor. Vă rog citiți articolul lui Mihai Maci, Eșecul Coaliției pentru Familie, publicat acum un an în Revista 22 pentru a vă lămuri despre familia tradițională românească. Nazismul (fascismul) a pornit de la rasa pură, ariană. Oare asta ne dorim? asta vrea să scoată în evidență acest videoclip. Cei care susțin referendumul, aduc ca argument copilul, deși articolul supus modificării vorbește despre bărbat și femeie, fără a face referire la fertilitatea cuplului, și apariția copilului. Videoclipul surprinde și acest lucru folosind un grup de copii (Copii referendumului). Suntem o țară democrată, iar despre modificarea Constituției, pentru că mereu sunt nemulțumiți care vor modificarea ACESTEIA, eu voi acționa conform convingerilor mele.
View Comment