VIDEO. Tren ticsit cu călători, reguli ignorate. Reacția CFR
Jurnaliștii de la Digi24 au publicat imagini surprinse sâmbătă seara într-un tren regio al CFR care vine de la Brașov și urma să ajungă la București în jurul orei 22:00. În imagini se poate vedea cum regulile pentru evitarea risculrui contaminării sunt ignorate. Un oficial CFR a intervenit precizând că cest tip de comportament ține de responsabilitatea fiecăruia, iar compania a implementat recomandările, dar nu are cum să urmărească în mod constant ceea ce se întâmplă la bordul trenului.
Trenul s-a aglomerat în momentul în care a trecut prin stațiunile montane și au urcat grupuri consistente. În momentul în care s-a făcut controlul biletelor, conductorul nu le-a atras atenția călătorilor să poarte mască. Mulți aveau mască, dar o țineau sub bărbie, a relatat un jurnalist Digi24 care se afla și el în tren.
După publicarea imaginilor, un oficial CFR a intervenit precizând că, pentru trenul cu 400 de locuri, au fost făcute doar 180 de rezervări, iar ceilalți călători probabil că au abonamente sau pur și simplu s-au urcat în tren. CFR organizează filtre, acolo unde dispune de personal și se fac suplimentări operative ale trenurilor aflate în circulație, acolo unde este nevoie. Dar responsabilitatea revine fiecărui cetățean în parte.
„În aceste situații, păstrarea distanței sociale ține de nivelul de conștiență al fiecărui călător, al fiecărui om care este în acel tren. CFR Călători poate face filtre, repet, în zonele unde are personal, la urcare, care să verifice existența locului, existența rezervării, dar mai mult, în momentul în care avem de-a face cu un tren regio care oprește în orice haltă și călătorii respectivi nu se duc să-și ia rezervare, noi nu avem nicio informație despre câți oameni se urcă în trenul respectiv”, a recunoscut oficialul CFR.
În ceea ce privește purtatul măștii, oficialul CFR subliniază faptul că respectarea legii este obligatorile, iar purtarea măștii ține inclusiv de respectul pe care îl arăți persoanelor din jurul tău.
„Cunoașterea legii este obligația fiecărui cetățean al acestei țări. Modul de port al măștii, modul în care trebuie făcut acest lucru și unde trebuie făcut acest lucru a fost făcut cunoscut de către toate organele statului prin toate mijloacele media, deci nu este obligația unei persoane (controlorul – n.r.) să-ți reamintească ție ca individ. Tu, ca individ, ești obligat să aplici aceste legi din respect pentru ceilalți indivizi din jurul tău”, a comentat oficialul CFR.
Unii pasageri sunt îngrijorați de modul în care se face transportul în comun pe timp de pandemie
Reacțiile la incident au apărut rapid pe rețelele de socializare. Mai mult internauți au precizat că regulile stării de alertă devin tot mai greu de pus în practică odată cu aglomerația provocată de întoarcerea la serviciu, chiar dacă școlile rămân închise, industria HoReCa nu și-a reluat complet activitatea, iar unii angajați încă lucrează de acasă. Alți internauți au subliniat că transportatorii care oferă curse regulate în interiorul județului, dar și între județe nu au aplicat măsuri în timpul stării de urgență, iar microbuzele și autobuzele au fost pline de pasageri care au stat unii lângă alții, cu toate avertizările transmise de specialiștii în sănătate publică.