VIDEO. ”Tornadă” în județul Satu Mare. Un vârtej a făcut prăpăd într-un complex din Apa
Clienții unei piscine de la Balastiera Apa din județul Satu Mare au trăit momente de groază astăzi, în jurul orei 17.30, când un vânt puternic asemănător unei tornade a distrus atmosfera de relaxare. Din SENIN, fără nori și fără urme de ploaie!
Vârtejul puternic a lovit cu o forță impresionantă, smulgând umbrelele și șezlongurile din loc. Chiar și greutățile de beton ale umbrelor nu au reușit să le țină la sol, acestea fiind aruncate în toate direcțiile de intensitatea vântului.
„Totul a început brusc, ca un con mare și maro deasupra piscinei în care ne aflam. A luat pe sus toate șezlongurile, toate umbrelele, cu tot cu pietrele de ancorare. Era plin de nisip și praf, foarte puternică. Ne-am panicat cu toții,” a declarat un martor ocular. „Un domn a încercat să ne protejeze ca să nu fim loviți. După ce a trecut, a lăsat un prăpăd în urmă.”
Din fericire, nu au fost raportate victime, dar pagubele materiale sunt semnificative. Incidentul a atras atenția asupra necesității de a fi pregătiți pentru astfel de fenomene meteorologice extreme, care par să devină din ce în ce mai frecvente.
Imagini încă nu au apărut cu fenomenul în sine, dar din descrierile făcute de sătmăreni, cel mai probabil vorbim de o trombă de apă, adică o coloană de aer ce se formează, așa cum îi spune și numele, deasupra apei. Ele se învârtesc rapid și au caracteristicile unei tornade.
Trombele, considerate rare la noi în țară, au început să fie observate tot mai frecvent, ultima dată chiar pe un lac din județul Cluj. Ele iau naștere și se deplasează deasupra unei întinderi de apă, fie că vorbim de un râu, un lac sau un ocean, și sunt cauzate de diferențele de temperatură de la suprafața apei și o masă de aer rece. Pentru a se forma, aceste trombe nu necesită în mod obligatoriu un nor cumulonimbus matur, ele pot apărea frecvent dintr-un nor cumulus congestus, însoţit sau nu de precipitaţii.
Pentru a se forma o astfel de trombă, viteza vântului depăşeşte pragul critic, de 80 km/h. Diametrul pâlniei poate alunge chiar și până la 50 m.