VIDEO. Situația este critică! DN19 și DN1C sunt blocate parțial în județul Satu Mare, cu sute de camioane ucrainene
SITUAȚIA ESTE CRITICĂ! Drumul național 1 C și Drumul Național 19 – între Livada și sensul giratoriu care duce spre Vama Halmeu (DN 1C) a ajuns o uriașă parcare pentru autotrenurile (autoritățile spun că ar fi circa 600) ucrainene care vor să treacă prin PTF Halmeu pentru a ajunge în Ucraina. Astăzi, coloanele de autotrenuri se întindeau de la ieșirea din localitatea Livada până înspre Iojib (sensul de mers Baia Mare – Satu Mare). Poliția nu le permite șoferilor de autotrenuri să staționeze pe raza orașului Livada, ci au fost opriți la intre în localitate. Li se permite să tranziteze doar când se mai eliberează pe DN 19.
Reporterii PresaSM au luat legătura cu prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, care a precizat că a solicitat sprijin de urgență din partea conducerii naționale a Autorității Vamale Române care, pe căi diplomatice, să încerce să capaciteze partea ucraineană pentru a fi mult mai operativi. S-a luat legătura și cu conducerea Poliției de Frontieră, astfel încât să nu li se mai permită șoferilor de TIR să vină înspre Vama Halmeu, ci să fie direcționați către Vama Siret, în județul Suceava.
Conform informațiilor PresaSM, capacitatea Vămii Halmeu, pe partea românească, este de 140-150 de TIR-uri pe zi, în timp ce ucrainenii procesează doar câteva zeci.
De asemenea, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au fost intensificate discuţiile prin intermediul canalelor de cooperare cu omologii ucraineni pentru identificarea unor soluții astfel încât să se poată asigura o fluidizare a traficului transfrontalier pentru transportatorii de marfă. Acest lucru este impus de faptul că formalitățile de control la frontieră, în România, sunt condiționate de capacitatea autorităților ucrainene de a prelua şi procesa camioane.
Poliția de Frontieră din România lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu, fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor. De asemenea, s-a suplimentat personalul care desfășoară formalitățile de control, dar este important de ştiut că, dată fiind frontiera cu un stat non UE, controlul în PTF Halmeu este multiplu, respectiv control vamal, fito-sanitar, sanitar veterinar, controlul rovinietei, precum și cel al greutății încărcăturii camioanelor, conform normelor prevăzute de lege.