VIDEO SIMULARE. Cum va arăta eclipsa parțială de Soare vizibilă de la Satu Mare în acest weekend. Tot ce trebuie să știți

Prima eclipsă de Soare a anului 2025 are loc sâmbătă, 29 martie, fiind o eclipsă parțială de Soare vizibilă din nord-estul Americii de Nord, Groenlanda, Europa, nord-vestul Africii și nord-vestul Asiei. Sătmărenii vor fi printre puținii locuitori ai țării care ar putea vedea eclipsa, și asta pentru că ea va fi vizibilă numai din zona situată la vest (sau nord) de axa Brad – Bistrița.
Eclipsa de Soare din 29 martie 2025 face parte din seria Saros 149, fiind cea de-a 21-a eclipsă din cele 71 ale seriei și ultima parțială de la începutul seriei. Vorbim de o eclipsă parțială de Soare ce va fi vizibilă din nord-estul Americii de Nord, Groenlanda, Europa, nord-vestul Africii și nord-vestul Asiei.
Sătmărenii, amatori de astronomie, se pot considera norocoși față de ceilalți locuitori ai țării și asta pentru că, la noi în țară, eclipsa parțială din weekend va fi vizibilă numai din zona situată la vest sau nord de axa Brad-Bistrița.
Doar că magnitudinea va lăsa de dorit, explică astronomii, care precizată că eclipsa se va produce între orele 13:30 și 13:30, sâmbătă, 29 martie.
„În zona din care se poate observa eclipsa, aceasta va avea magnitudinea cuprinsă între 0.00 (0%), chiar pe linia de margine a zonei pe unde va trece penumbra Lunii, și 0.04 (4%) la granița de vest și nord-vest. Maximul eclipsei se va produce în România între orele 13:20-13:30”, explică cei de la AstroInfo care au și publicat o simulare despre cum va arăta eclipsa la Satu Mare.
Ca o comparație, eclipsa de Soare observabilă de la Satu Mare din 10 iunie 2021 a avut o acoperire de 2%.
Nu doar magnitudinea mică va fi o problemă. Așa cum arată la această oră prognoza meteo, sătmărenii vor avea parte în weekend de precipitații și un cer predominant noros.
Ce este o eclipsă de Soare
O eclipsă de Soare (sau mai precis o ocultație solară) se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi blochează lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală.
Eclipsa totală de Soare
Eclipsa totală are loc atunci când Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuși, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului.
Eclipsa inelară
Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice rare.
Cum observăm eclipsele solare
Observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantități de lumină. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze dăunătoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui și a eclipselor de Soare.
Având în vedere magnitudinea mică a acestei eclipse parţiale de Soare, se recomandă folosirea unui instrument astronomic, cu filtru solar în FAŢA obiectivului. În cazul în care vor exista pete pe discul solar în timpul eclipsei, se poate urmări evoluţia poziţiei Lunii faţă de aceste pete. Pentru fotografierea eclipsei se utilizează timpi scurţi de expunere şi de asemenea FILTRU în faţa obiectivului aparatului de fotografiat.
