Război pe față între patronii Florisal, familia Pușcaș, și Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin primarul Emil Boc. Totul a început după ce Emil Boc vrea să le ia un teren de câteva hectare celor de la Florisal, suprafață pe care să construiască un parc. Magnații din Satu Mare, prin avocații lor, au deschis deja patru procese împotriva municipalității clujene. Patronii Florisal vor să facă în Cluj un nou mega proiect imobiliar.
Mărul discordiei
Amenajarea unui parc pe terenul de 12.095 de metri pătrați deținut de Florisal pe strada Orbservatorului f.n. a iscat discuții aprinse. Investiția în parcul propus a se amenaja în cartierul Zorilor a fost estimată la aproape 19 milioane de lei. Din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Firma Florisal este deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș, cel care a realizat proiectele Platinia din Cluj-Napoca.
Armată de avocați împotriva lui Boc
Avocații companiei i-au reproșat primarului Emil Boc că se grăbește cu acest proiect, potrivit zcj.ro
”Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata companiei, Camelia Isac. Sentința încă nu este definitivă.
Și în privința estimării de despăgubiri pentru terenul ce urmează să fie expropriat (circa 9 milioane de lei) societatea a acționat în instanță municipalitatea clujeană.
Boc: ”Aici nu e instanță de judecată”
La argumentele aduse de avocații companiei, primarul Emil Boc a ținut să precizeze că toate acțiunile Primăriei Cluj-Napoca se fac prin respectarea legii. Edilul șef clujean a spus că exproprierea acestui teren se face în interesul public. Concret, un parc ar fi mai imporant decât un proiect imobiliar privat.
”Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a replicat Emil Boc.
ÎNTRE TIMP în SATU MARE. Cum arată tractoarele cu care se face deszăpezirea la Satu Mare. Au rămas avariate pe mijlocul Podului Golescu, în municipiul Satu Mare.
Poi familia Pușcaș nu face ce vrea la Cluj, ca la Satu Mare. Acolo trebuie să respecte legea! Iar primăria Cluj se gândește și la sănătatea cetățenilor, să aibă și aer nu doar betoane! La Satu Mare au prioritate betoanele nu oamenii!
View Comment