VIDEO. Protest al fermierilor și transportatorilor pe DN19 Oradea – Satu Mare
Zeci de tractoare și utilaje agricole, dar și dube de transport marfă, au circulat lent, sâmbătă dimineață, pe Drumul Național 19 Oradea – Satu Mare, agricultorii și transportatorii din județ protestând, asemenea altora din țară. Spontan, fără ca cineva să-și asume rolul de organizator și să solicite vreo autorizație de protest. Participanții de la protestul din Biharia (DN19), cam 15 tractoare, trei capuri de TIR și zece autoturisme, s-au oprit în parcarea magazinului Remarkt, în zgomot de claxoane, informează ebihoreanul.ro
În mod evident, protestul fermierilor a îngreunat traficul rutier, dar fiind o zi de sâmbătă, când puțini oameni mergeau la muncă, majoritatea șoferilor au suportat situația. Pe rețelele de socializare, mulți chiar și-au arătat susținerea față de fermierii care dau țării mâncare. Protestatarii au fost însoțiți de echipaje ale Jandarmeriei Bihor și ale Poliției Rutiere din județ, polițiștii încercând să asigure și fluența în trafic. Duminică, au de gând să manifesteze din nou.
CARE SUNT REVENDICĂRILE. La nivel național, sâmbătă a fost a patra zi de proteste comune ale fermierilor și transportatorilor, care staționează și claxonează zi-lumină în localități de la marginea Bucureștiului. Guvernul a programat pentru acest weekend mai multe întâlniri pentru negociere cu reprezentanții protestatarilor.
Clubul Fermierilor Români a înaintat o listă de revendicări adresate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvernului României, pentru rezolvarea crizei financiare a agricultorilor şi redobândirea competitivităţii fermelor româneşti.
Printre altele, fermierii cer ca subvențiile APIA aferente anului 2023 să se plătească până la finalul lunii februarie 2024 și să se instaureze noi compensări financiare pentru pierderile generate de perturbarea pieței cerealelor. Ei cer minim 60 de euro pe tonă comercializată, dar și 3 euro/tonă de cereale depozitate.
Agricultorii mai vor linii de creditare avantajoase, continuarea programelor Agro IMM Invest și Rural Invest cu plafoane de garantare mai mari, compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea din anul 2023 și sprijin pentru pierderile suferite din cauza secetei în valoare de 100 de euro pe hectar.