VIDEO. Prioritățile Primăriei Satu Mare pentru 2023. Care sunt cele mai mari și mai costisitoare proiecte
Într-o conferință de presă susținută astăzi, 15 februarie, la sediul Primăriei Satu Mare, primarul Kereskényi Gábor a prezentat principalele proiecte pentru dezvoltarea municipiului Satu Mare.
Anul trecut a fost un an în care Primăria a fost nevoită să găsească soluții din cauza creșterilor de prețuri, iar asta a afectat enorm și proiectele aflate în derulare.
„Ne vom concentra pe finalizarea proiectelor deja început și noi proiecte din fonduri nerambursabile. Îmi propun ca în 2023 să accelerăm ritmul de dezvoltare, iar împreună sunt convins că vom reuși”, a spus primarul Kereskényi Gábor care a trecut în revistă proiectele din anul trecut.
Podul peste râul Someș, de pe strada Ștrandului, e gata în proporție de peste 63% a spus ediul, despre cel mai important și costisitor proiect de infrastructură de la nivelul municipiului Satu Mare.
Un alt proiect important și finalizat este cel al Centurii, cu drumurile aferente, dar și zona centrală, unde fântâna arteziană a devenit principalul obiectiv pentru sătmărenii care ajung în Centru Nou.
Va continua în 2023 investiția în zona centrală veche, inclusiv prin creșterea spațiilor verzi, refacerea aleilor, trotuarelor și realizarea pistelor pentru bicicliști.
Reabilitarea străzilor de pământ, dar și investiții în refacerea carosabilului și trotuarelor în mai multe zone din oraș sunt priorități care se află în continuare pe lista de proiecte din acest an.
Priorități pentru 2023
Prioritățile sunt reabilitarea străzilor și trotuarelor, pentru peste 40 de străzi sunt proiecte pentru acest an, inclusiv Drumul Botizului, Uzinei, Dara, Someșului.
Modernizarea zonei centrale vechi, pasarela pietonală, amenajarea malului stâng al râului Smeș dar și amenajarea parcului Cubic, unde s-au remediat problemele, a spus primarul, sunt pe lista de priorități din acest an.
Cele două parcări, de pe strada Decebal și Kogălniceanu vor fi scoase la licitație în perioada următoare, a mai spus edilul, care e precizat că pentru 2023 sunt în linie dreaptă și construcția bazinului de înot și a noilor creșe.
Prioritatea absolută este cheltuirea banilor veniți prin PNRR, care asigură finanțare nerambursabilă, a mai precizat primarul.
Buget 2023 Satu Mare
Bugetul general este de 573.169.856 lei, cu 150 milioane lei mai mare decât anul trecut. Primăria Municipiului Satu Mare va avea în acest an un buget record de investiţii de 295.155.736 lei
Pentru alte proiecte deja anunțate, autoritățile locale au nevoie de proiecte tehnice și studii de fezabilitate. Pe listă sunt și două dintre proiectele importante de infrastructură rutieră pentru pietoni și bicicliști. Autorităților vor să obțină în 2023 documentația necesară pentru a schimba modul în care se circulă în două dintre marile noastre instersecții, Crinului, unde Primăria nu a renunțat la ideea unui pasaj suprateran și Burdea, unde pietonii și bicicliștii ar putea circula tot prin pasaje. Pentru pasajul de la Crinu se cere actualizarea DALI-ul, adică a documentaţiei incipientă care, în principiu, stabileşte dacă proiectul se și poate realiza.
Iar autoritățile locale vor avea nevoie nu doar de studii de fezabilitate și proiecte tehnice pentru investițiile propuse, ci și de planuri urbanistice. Astfel, pentru investiția de pe strada Crișan, acolo unde Primăria vrea un bazin de înot didactic, dar și pentru zona Noroieni, unde autoritățile au în plan realizarea unui parc, este nevoie de elaborarea unor noi PUZ-uri, banii fiind prevăzuți în bugetul pentru anul acesta.
Crearea unui sistem de management al traficului inclusiv sistem monitorizare video va costa 6.485.000, în timp ce primăria pregătește noi investiții în reabilitări de străzi și continuare pistelor pentru bicicliști.
Se va investi în 2023 și în sistemul de iluminat public, inclusiv prin extinderea acestuia în trei dintre marile cartiere ale Sătmarului, Micro 17, Carpați 1 și Carpați 2.
Se vor mai amenaja și parcări în fața blocurilor de locuințe, tot în zonele de cartiere, dar în ceea ce privește parcările supraterane, cele de pe strada Decebal și strada Kogălniceanu, se pare că acestea au fost „mutate”, ca investiții, pe anul următor, semn că Primăria va trebui să găsească surse de finanțare dacă dorește să implementeze proiectele. La fel stă și situația reparațiilor capitale pentru Podul Decebal.
O serie de blocuri vor începe să intre în reabilitare în 2023, iar autoritățile au prevăzut bani și pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru alte imobile de locuințe.
În plus, autorităților vor în anul acesta și să refuncționalizeze terenurilor degradate și neutilizate situate pe malurile Someșului.
Dacă nu a reușit în 2022, Primăria va continua în 2023 încercarea de consolida și moderniza pasajul de peste bulevardul Transilvania, cel care face legătura dintre Centrul Nou și digul Someșului.
Bani au fost alocați și pentru strada Grădinarilor, cea care a fost inundată după recentele precipitații de la Satu Mare.
Și DJ 194 în Sătmărel va intra în modernizare.
Investițiile pentru 2024 prevăd și modernizarea de școli, cel mai amplu proiect fiind cel de construire a unui nou corp de clădire pentru Școala „Rákóczi Ferenc”.
Având în vedere investițiile deja realizare, dar și cele care urmează în pistele pentru bicicliști, Primăria își propune să realizeze, în total, și zece sisteme de închiriat biciclete.
? ? ? ! ! zzzzzztz
View Comment