VIDEO. Președintele BEJ Satu Mare explică ”brambureala” de la predarea voturilor
Președintele Biroului Electoral Județean Satu Mare, judecătorul Grigore Surd, a explicat astăzi de ce s-au format acele cozi la preluarea proceselor verbale și a voturilor, președinții de secții de votare și alți membri fiind nevoiți să stea ore în șir și să doarmă pe mese sau pe scaune, în condiții improprii.
Președintele BEJ a explicat că au fost multe procese verbale întocmite greșit, care au trebuit rectificate. Judecătorul Grigore Surd a precizat că procesele verbale întocmite corect au fost preluate în circa cinci minute.
”Vreau să mulțumesc președinților de secții, și au fost foarte mulți, care au întocmit procesele verbale fără să aibă nicio greșeală. Felicit în acest sens și Autoritatea electoral Permanentă, care i-a instruit. Au fost și procese verbale întocmite cu mici erori care au îngreunat preluarea proceselor verbale. Un proces verbal întocmit corect a fost preluat în cinci minute. Au și existat procese verbale întocmite greșit, care au fost preluate într-o oră. Dar finalizarea procesului de preluare s-a făcut mai repede decât la alte scrutinuri”, a arătat Grigore Surd.
Întrebat de reporterul PresaSM dacă nu ar putea fi vorba și despre o eventuală slabă instruire din partea Autorității Electorale Permanente, președinte BEJ a recunoscut că și-a pus și el această întrebare.
”Au fost peste o sută de decizii, în cazul proceselor verbale întocmite greșit. Și eu mi-am pus problema. Probabil au fost și foarte obosiți (se referă la președinți și membri ai secțiilor de votare, n.red.). Aveau de întocmit șase procese verbale originale. După cum știți, membrii partidelor, cum vine ora 21.00, se grăbesc să plece acasă. Și atunci, inevitabil, au apărut greșeli mici. Dar au fost cam 20% din procesele verbale cu mici greșit, nicidecum mai mult”, a precizat Grigore Surd.
Judecătorul Grigore Surd a recunoscut că au fost persoane care au dorit să se retragă din rândul președinților de secții, respectiv că Autoritatea Electorală Permanentă se confruntă cu o lipsă de personal (există informații că tot mai puține persoane se mai arată interesate, n.red.).
”Autoritatea Electorală Permanentă are o problemă, în sensul că destul de greu reușesc să-și completeze personalul. Nu vreau să îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi organizat secții paralele. Probabil că nu aveau oameni suficienți”, a arătat Grigore Surd.
Președintele BEJ a negat faptul că unii președinți ar fi beneficiat de anumite favoruri, astfel încât să fie primiți mai repede, fără să aștepte la cozi interminabile.
”S-a creat o ambuscadă la Liceul CFR. Am mai auzit că s-a intrat și pe pile. Vreau să vă aduc la cunoștință că nimic din cele relatate nu este adevărat. (…) Îmbulzeala s-a creat datorită faptului că oamenii, deși li s-a explicat că există o sală unde pot să aștepte până erau chemați, nu au înțeles, ci au preferat să stea la ușă, crezând că o să intre cu prioritate. Ei, nu a fost așa. (…) Practic au fost trei tururi de scrutin, Europarlamentare, Referendum I și Referendum II. Cu toate acestea, am terminat mai repede decât la scrutinul din 2012 sau cel din 2016”, a opinat Grigore Surd.