VIDEO. Povestea fetiței plimbate între spitale la Satu Mare
Pare greu de crezut, dar o fetiță a fost plimbată între spitale la Satu Mare pentru înlocuirea unei branule. Medicii se apără și spun că nu au montat branula, pentru că nu știau ce se va administra ulterior pe acea cale.
Bolnavă de amigdalită, copila de doar trei ani a fost purtată, împreună cu părinții, de la un centru de permanență la unitatea de primiri urgență a Spitalului Județean. În ambele unități sanitare i-a fost refuzat acordarea asistenței medicale. Pentru că s-au revoltat, părinții au fost la un pas de a fi amendați cu 3.000 de lei pentru tulburarea liniștii publice.
Polițiștii au renunțat până la urmă, mai ales că acest caz a ajuns în mass media.
În timp ce Direcția de Sănătate Publică le spune sătmărenilor, pe bună dreptate, să se adreseze și centrelor de permanență pentru a decongestiona Unitatea de Primire Urgențe, tocmai unele asistente de la centrele de permanență trimit pacienții la Urgențe.
Sătmăreanca Melinda Militaru a povestit redacției PresaSM.ro cum a fost expediată de la un centru de permanență direct la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare. Și toate astea pentru a i se monta o branulă fiicei sale de doar trei ani. Doar că cei de la Urgențe au expediat-o înapoi la centrul de parmanență.
”În data de 26 ianuarie, la ora 19.45, m-am deplasat la Spitalul Județean – UPU, pentru a ruga doctorițele să i se pună fiicei mele o branulă, fiind sub tratament cu ampicilină și getamicină. Fetița mea are 3 ani și 33 kg, fiind refuzată la centru de permanență să i se facă injecția intramusculară. A fost nevoită să i se facă intravenal. Acolo asistenta de la Recepție mi-a spus să intru la pediatrie (…) Am intrat la pediatrie să întreb, la care am primit un răspuns simplu „să-ți pună branula cine îi face injecția”. Degeaba am încercat să explic despre ce era vorba. Au vorbit cu noi ca și cu animalele, nu ca cu oameni. Dar să nu uităm faptul că fetița mea e sub tratament de miercuri seara și noi miercuri seara tot la UPU ne-am dus să ni se pună branula. Care, fiind trecut de ora 21.00 și fetița mea trebuia să își ia tratamentul la ora 20.00, nimeni nu ne-a băgat nimeni în seamă”, este prima parte a mărturiei Melindei Militaru.
Și ca meniul să fie complet, pentru că părinții și-au ieșit din minți (nici nu era prea dificil în condițiile date), cei de la Urgențe au chemat poliția. Care a simțit nevoia să îi ardă exemplar la buzunar pe părinți. Doar că între timp au renunțat să îi mai sancționeze contravențional.
”Am urcat la un alt sector cu speranța să ni se pună branula…. La care s-au prezentat agenții de pază (…) că ce căutăm noi acolo fără să ne dea voie să explicăm. Ne-au rugat să ieșim afară, iar noi ne luăm să ieșim din spital. La care apar doi agenți de politie (…) Încep să explic deja plângând că despre ce e este vorba cu fetița, la care îmi spun polițiștii să nu strig, că trezesc spitalul… Fetița mea stătea la momentul ăla pe scaun lângă soțul meu și că a auzit ca urlă polițiștii a început să plângă (….) Mă întreb în ce țară trăim oameni buni, că mergi cu copilul tău să i se pună o branulă și ajungi să fi nevoită să faci scandal ca să fii băgat în seamă… Să nu uităm că pentru sănătatea fiicei noastre și pentru că vrem să se vindece suntem sancționați cu amendă. Sotul cu 2000 RON și eu 1000 RON”, a mai spus Melinda Militaru.
În concluzie. Chiar dacă, în mod normal, la Urgențe nu te duci să ți se monteze o simplă branulă, unde să meargă oamenii, stimate autorități?! Că sunt plimbați pe drumuri.
Iar polițiștii poate ar mai trebui să țină cont și de contextul în care omul încalcă normele de conviețuire socială. Unui om cu probleme poate nu îi mai dai și tu altele pe cap. Ține de umanitate.