Un tânăr care a rămas blocat în zona stâncoasă a vârfului Pietroasa a fost salvat de salvamontiștii sătmăreni. Operațiunea a fost una dificilă din cauza terenului, a zăpezii și a fost nevoie de opt salvatori pentru ca tânărul să fie coborât de la înălțime.
Operațiune de cinci ore, pe timp de noapte, pentru salvarea unui tânăr rămas blocat în zona stâncoasă a vârfului Pietroasa. O echipă de salvatori de la Serviciul Județean Salvamont a urcat după montaniard. Potrivit salvatorilor, operațiunea pe timp de noapte a fost îngreunată de zona abruptă, dar și de stratul gros de zăpadă.
„Salvamontiștii sătmareni au efectuat o operațiune de salvare a unui tânăr montaniard rămas blocat în zona stâncoasă a vârfului Pietroasa (jud.Satu Mare) surprins de întuneric. A fost o operațiune dificilă într-o zonă de abrupt stâncos și strat gros de zăpadă, care a necesitat 8 salvatori montani. Au fost necesare 5 ore pentru aducerea montaniardului la baza muntelui”, se arată într-un comunicat al Serviciului Județean Salvamont.
Apelul la 112 a venit în jurul orei 18:39, iar salvatorii au reușit să discute direct cu montaniardul și să stabilească poziția acestuia și planul de evacuare.
„Din fericire tânărul în vârstă de 25 de ani , stabilit în Cluj, nu suferise o problemă medicală majoră, el acuzând instabilitate și dureri la genunchiul stâng, solicitând ajutor pentru a se putea retrage din zona stâncoasă și a ajunge în siguranță la baza muntelui. Oboseala și lăsarea întunericului au fost elementele care l-au făcut să ia decizia greșită de a scurta drumul de la Sfinxul Oașului până la pârtia de schi, traversând pe sub Turnurile Pietroasei. Într-adevăr uitându.ne pe GPS nu sînt mai mult de 300 m, dar versantul de la baza stâncilor este foarte abrupt, iar ghinionul sportivului, au fost copacii doborâți de zăpada mare a iernii trecute și zăpada viscolită de aproape 1m”, explică salvatorii sătmăreni.
După ce și-a dat seama de pericolul la care se expune, montaniardul a încercat să se retragă forțînd articulația genunchiului, lucru care în cele din urmă l-a obligat să rămână pe loc și să ceară ajutorul salvamontiștilor.
„Pericolul cel mare, consta în expunerea prelungită la frig și instalarea hipotermiei, de aceea s-a trecut la mobilizarea întregii formații „Negrești” din cadrul SPJ Salvamont Satu Mare și deplasarea în cel mai scurt timp la victimă, pentru aducerea în siguranță la baza pârtiei”, mai spun cei de la Serviciul Salvamont.
Intervenția a fost una dificilă fizic și tehnic, mai explică salvatorii.
„Condițiile din teren au fost cum nu se poate mai rele…adică, zăpadă insuficientă la baza pârtiei pentru a se putea interveni cu snowmobilul, dar prea mare pentru a se putea ajunge pe vârf cu ATV-ul sau vehiculul 4×4 din dotare! Din aceast motiv intervenția s-a făcut cu vehiculele până în Poiana Boroș iar de acolo, cu întreg echipamentul, s-a urcat la picior, ajungerea la locul în care se găsea schiorul, solictând un efort considerabil ca de-altfel continuarea restului întregii operațiuni. Tânărul a fost extras din zonă cu ajutorul tărgii UT 2000 prin două tracționări de 40 m direct prin culoarul dintre turnuri, soluția optată fiind cea mai dificilă tehnic și fizic , dar cea mai scurtă și rapidă pentru a se ajunge la drumul de coborâre”, informează SJS.
Operațiunea s-a încheiat la ora 00:35, duminică, iar tânărul a refuzat transportul la spital cu ambulanța.