VIDEO. O nouă metodă de înșelăciune. Cum au scos bani de pe cardurile victimelor
Infractorii au găsit o nouă metodă pentru a goli de bani cardurile bancare. Escrocii se foloseau de abonamentele de telefonie pentru a primi acces la aplicațiile de internet banking. Astfel, au reușit să producă un prejudiciu de peste 48.000 de euro cumpărând produse de lux.
Procurorii de la DIICOT au intrat pe fir și au făcut percheziții la mai multe domicilii din București și Prahova, la persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, alterarea integrității datelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Cum acționau infractorii
Anchetatorii spun că infractorii au apelat serviciul de relații cu clientii al unei companiei telefonice și recomandându-se ca fiind persoana vătămată, a solicitat portarea numarului de telefon ce-i aparținea acesteia, pe o altă cartelă SIM, făra număr.
Ulterior, în aceeași zi, aflându-se în posesia numărului de telefon al persoanei vătămate, a apelat serviciul de relații cu clienţii al unei unități bancare şi, atribuindu-și identitatea persoanei vătămate, a solicitat şi obţinut de la reprezentanții acesteia resetarea parolei de acces pentru aplicația de internet banking, noua parolă fiind transmisă prin SMS.
Având toate datele necesare pentru a se loga, suspectul a făcut mai multe transferuri bancare din contul persoanei vătămate într-un alt cont, aflat tot la respectiva bancă. Modul de operare a mai fost folosit și în alte două cazuri, spun anchetatorii.
Valoarea totală a prejudiciului a fost estimată de anchetatori 231.500 lei, adică puțin peste 48.000 de euro.
„Pentru a nu fi depistați că banii provin din activități ilegale, cei doi suspecți ar identificat persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, bunuri de lux, cu valoare mare. Sub pretextul că sunt adevărații titulari ai conturilor, ar fi efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparținând vânzătorilor, primind în schimb bunurile”, explică polițiștii.
Ce au găsit anchetatorii la percheziții
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 22 de telefoane mobile și cartele SIM, 16 sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ștampile și dispozitive de aplicare a timbrului sec, deținute fără drept, înscrisuri și suma de 3.040 euro.
Din investigațiile desfășurate în perioada septembrie – octombrie 2019 a reieșit că două persoane implicate în fraude prin sisteme informatice ar fi acționat în special în București și în județele Prahova și Cluj.