VIDEO. Moment istoric! Duminică se deschide oficial pârtia de schi de la Luna Șes!
După zeci de ani de așteptări, pârtia de schi de la Luna Șes, zona orașului Negrești-Oaș, județul Satu Mare, se deschide oficial DUMINICĂ, 21.01.2024, începând de la ora 10.00, conform informațiilor PresaSM. Au fost primite toate avizele după ce întregul complex a fost testat cu succes, grație unei mobilizări uriașe a angajaților, salvamontiștilor și a zecilor de voluntari. Este, practic, un moment istoric pentru județul Satu Mare, care are astfel prima pârtie de schi.
Conform informațiilor PresaSM, au fost finalizate toate lucrările, de la alimentarea cu energie electrică și apă, până la pârtia de schi, telescaunul sau tunurile pentru zăpada artificială. De asemenea, în parteneriat public-privat urmează să se realizeze și alte investiții în partea hotelieră și restaurante, dar și în partea de agrement, respectiv terenuri de sport sau pârtii pentru începători.
Luna Şes este un spaţiu deschis de circa 250 de hectare, la o altitudine medie de 500 de metri, la baza pantelor nordice ale vârfului Pietroasa (1.201 metri) şi a Muntelui Mic (1.013 metri). Investiția a presupus realizarea unui drum în lungime de 6,6 km, incluzând 7 poduri, un drum de acces la baza pârtiei de schi, în lungime de 1,8 km, o zonă de parcare, alimentările cu apă şi energie electrică, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare.
De asemenea, a fost construită o pârtie de schi în lungime de 1.800 metri (chiar în vârful pârtiei principale de schi se află Monumentul natural Sfinxul Oaşului, o ciudată formă de rocă vulcanică situată în vârful Pietroasa la 1.201 m), o linie de telescaun şi baza de salubrizare, deszăpezire, respectiv un pavilion al administraţiei.
Accesul spre pârtie se face din dreptul stației de carburanți Petrom de la intrarea în orașul Negrești-Oaș, pe un drum asfaltat marcat cu panouri care indică traseul până la parcarea care deservește instalația de telescaun de la baza pârtiei.
Pârtia Luna Șes este clasificată ca având un grad de dificultate medie (simbol roșu) și este destinată schiorilor cu competențe medii și avansate de schi alpin. Are o pantă medie de 23%, lungimea este de 2.100 metri, lățimea are aproximativ 50 de metri și se întinde pe o suprafață de 9,5 hectare. Pentru a oferi o experiență unică, pârtia beneficiază de un telescaun modern, iluminare nocturnă și un sistem avansat de pregătire a zăpezii artificiale, care va asigura condiții optime de schi pe tot parcursul sezonului. Telescaunul are o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră.
Consiliul Județean Satu Mare a investit resurse importante prin diferite programe de dezvoltare pentru amenajarea pârtiei, montarea telescaunului, realizarea instalației de zăpadă artificială, modernizarea drumului de acces spre baza pârtiei, alimentarea cu energie electrică și apă potabilă a zonei turistice, realizarea lacului de acumulare, a rezervorului de apă și a stației de tratare a apei. De asemenea, au fost instalate grupuri sanitare, a fost achiziționată o mașină de bătut zăpada și au fost construite un punct de prim ajutor și o bază Salvamont.
Finanțarea lucrărilor, în valoare totală de 71.678.934 lei, a fost asigurată din bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Național de Dezvoltare Locală, precum și din bugetul Județului Satu Mare și bugetul orașului Negrești-Oaș. În luna decembrie 2024, Consiliul Județean Satu Mare a predat întreaga investiție spre administrare Consiliului Local Negrești-Oaș.