VIDEO. MApN trage un semnal de alarmă: Atenție la clipurile virale cu coloane militare!
MApN trage un semnal de alarmă cu privire la informațiile false care se propagă cu repeziciune pe rețelele de socializare. De această dată este vorba despre filmări cu coloane militare, în contextul situației tensionate din Ucraina. Autoritățile fac apel la internauți și îi roagă să se informeze doar din surse oficiale.
Într-o postare pe pagina oficială a MApN, oficialii de la Apărare trag un semnal de alarmă cu privire videoclipurile care circulă în mediul online, despre așa-zise deplasări recente prin țara noastră a unor coloane de vehicule militare, românești sau străine. Filmările, precizează cei de la MApN, nu sunt de dată recentă și au fost filmate în urmă cu câteva luni de zile.
„În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine. Aceste înregistrări sunt prezentate ca „dovezi” ale mișcărilor de trupe în legătură cu situația din Ucraina. Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puțin trei-patru luni, fie de noi, fie de alți utilizatori. De altfel, mulți dintre cei care au urmărit aceste clipuri, viralizate cu scopul de a induce panica, au observat discrepanțele: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente”, au precizat oficialii de la MApN.
Oficialii au venit în sprijinul internauților cu o filmare proprie.
„Am realizat, în videoclipul de mai jos, o recapitulare a acestor încercări de deformare a realității, cu datele la care au fost cu adevărat surprinse. De notat că singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial, demilitarizate, importate din Bulgaria de o firmă din Cehia. Și care, evident, au tranzitat România. Le veți vedea la finalul montajului video. Și acestea au fost prezentate în aceeași notă conspirativă, a mișcărilor neanunțate de trupe”, mai precizează oficialii de la MApN.
Internauții sunt rugați să se informeze din surse oficiale, dar și să anunțe pe pagina de Facebook a MApN eventuale înregistări care propagă informații false.
„Vă reamintim că cea mai corectă informare este cea din surse oficiale. Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteți aici. Vom face verificările cu maximă operativitate și vom reveni cu explicații”, a mai precizat sursa citată.