Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la Satu Mare pentru a noua oară. Peste o sută de sătmăreni au așteptat Lumina pe aeroportul din Satu Mare.
Sfânta Lumină, luată de pe Sfântul Mormânt de la Ierusalim, a ajuns sâmbătă seară pentru a opta oară cu avionul şi în municipiul Satu Mare. Este cea de-a noua oară când Mircea Lețiu sponsorizează aducerea Luminii Sfinte la Satu Mare.
Peste o sută de persoane au venit să ia lumină direct de pe aeroport, în frunte cu protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, deputatul Octavian Petric, respectiv preoți din tot județul Satu Mare. Alături de sătmăreni au fost și două delegații din Ucraina, una din Slovacia și una din Ungaria. Delegația din Slovacia a dorit în mod special să mulțumească sătmărenilor pentru că prin gestul lor vor „ajuta să slujim și noi cu Lumina Sfântă la noi în biserici,” a spus reprezentantul slovac.
Gestul credincioșilor care au venit din străinătate la Satu Mare este demn de apreciat, în condițiile în care aceștia vor parcurge încă câteva ore bune la bordul mașinilor până la destinație. De exemplu, reprezentanții comunității ortodoxe din Slovacia au ajuns pentru a cincea oară consecutiv la Satu Mare.
Mircea Lețiu, cel care a sponsorizat pentru a noua oră cursa care aduse Lumina Sfântă de la Ierusalim, a precizat că a primit în dar o icoană de la părintele din Slovacia. Delegațiile străine vor duce Lumina la credicioșii ortodocși din Ungaria, Slovacia și Ucraina.
Lumina Sfântă a ajuns în România la câteva minute după ora opt, pe aeroportul Otopeni. Cursa a venit de la Tel Aviv. De aici, Lumina a fost împărțită și în restul județelor.
Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14.20 în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim. În timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care coboară din cer, explică Patriarhia Română. Aceasta precizează că în primele clipe focul nu frige. După slujbă, patriarhul Ierusalimului se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. El este controlat la intrare în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor.
Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în „Capela Îngerului”, însoţit, potrivit tradiţiei, de un arab de religie islamică. Apoi, intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului având asupra sa 33 de lumânări neaprinse, câte una pentru fiecare an din viața lui Isus.