VIDEO. Kristof, un bebeluș de câteva luni din Satu Mare, mort pe un pat de spital. Părinții caută acum dreptate pentru micuțul lor
Kristof nu a mai apucat să împlinească cinci luni. Micuțul a murit de insuficiență multiplă de organe, ca urmare a unui șoc septic, pe un pat de spital din Cluj. Părinții spun că bebelușul trebuia operat de urgență din cauza unei boli cardiace doar că nu a mai avut loc la Institutul Inimii așa că a rămas în grija medicilor de la Spitalul de Pediatrie. Până să ajungă pe masa chirurgilor, Kristof a făcut pneumonie, iar infecția i-a fost fatală. Acum, părinții caută răspunsuri și vor să vadă cum s-a putut întâmpla ca bebelușul lor să se infecteze în spital, dar și să nu fie resuscitat mai mult timp pentru a avea o șansă la viață.
Kristof s-a născut în luna mai, spre bucuria celor doi părinți din Tășnad. Doar că, la câteva luni, părinții au erau înapoi în spital, mai întâi la Carei, apoi la Cluj, cu ambulanța, pe măsură ce bebelușul lor a început să se simtă tot mai rău. Medicii i-au descoperit o problemă cardiacă, iar micuțul avea nevoie de o operație urgentă. Institutul Inimii din Cluj era cea mai apropiată unitate care îl putea salva pe Kristof. Nu au mai fost locuri, cel puțin asta li s-a spus părinților, un fapt astăzi disputat. Bebelușul a rămas internat la Spitalul de Pediatrie. Acolo a și decedat, au explicat cu lacrimi în ochi cei doi tineri părinți.
Încă de la aflarea veștii, cei doi sătmăreni au fost determinați să afle ce anume s-a întâmplat cu bebelușul lor, de ce Kristof nu a mai ajuns să fie supus operației care i-ar fi salvat viața. În sprijin le-a venit avocatul Ovidiu Mureșan, care nu este la prima luptă cu sistemul de sănătate de la noi.
Gabor, tatăl lui Kristof, este asistent medical generalist, așa că s-a grăbit cu copilul la spital când a observat în vara acestui an primele probleme ale celui mic. Au luat, ca mulți alți părinți, la pas spitalele, doar ca să afle că bebelușul, în ciuda unei sarcini atent monitorizate, avea o boală cardiacă. Un lucru pe care cei doi părinți nu l-au știut și de care nu au fost informați pe timpul sarcinii.
Pe 10 septembrie, Kristof avea toate analizele făcute, iar micuțul nu avea nicio infecție. Părinților li s-a spus că băiatul are inima mărită, iar mama și cel mic au fost transportați de urgență la Cluj, la Spitalul de Pediatrie. Acolo au fost informați despre boala caridacă și de necesitatea intervenției de urgență. Doar că joi, deja medicii au solicitat medicamentație pentru infectare cu stafilococ auriu. Nu de oriunde, părinții trebuiau să facă rost de medicament din Debrecen, a spus tatăl celui mic.
„Ca orice părinte care vrea ce e mai bine pentru copilul său, am făcut toate analizele contra cost, doar să știm că este bine”, a spus Gabor despre starea de sănătate a micuțului înainte de a ajunge de urgență la Cluj.
Deși era o urgență, spune tatăl lui Kristof, operația a fost programată pentru ziua de marți, doar că sâmbătă micuțul era deja era în stare de șoc ca urmare a infecției. Operația salvatoare nu a mai putut avea loc, iar de marți spre miercuri seara, micuțul a murit.
Pe lângă neclaritățile legate de programarea întârziată a operației care îi putea salva inima micuțului, un alt fapt asupra căruia părinții au mari semne de întrebare este resuscitarea. Din discuția avută cu medicii curanți, părinții nu și-au putut da seama de ce nu s-a insistat cu resuscitarea micuțului. Inițial, a spus tatăl lui Kristof, nici nu au șitut dacă bebelușul lor a fost sau nu resuscitat.
„Nu înțelegem de ce nu a fost resuscitat”, a spus tatăl lui Kristof, care a precizat că se impunea o resuscitare îndelugată, de cel puțin 30 de minute.
E al treilea caz mediatizat în care Mureșan reprezintă părinții unor copii decedați, după Ștefania și Kevin.