VIDEO. Firmă de detectivi, paravan pentru șantajarea unor oameni de afaceri. Șef DIICOT, lider al grupării
Patru bărbați bănuiți că ar fi șantajat oameni de afaceri după supravegherea ilegală a acestora au fost reținuți în urma unei acțiuni de prindere în flagrant delict. Printre bărbați se află și un fost angajat MAI, mai exact șef în cadrul DIICOT ( Biroului de Combatere a Criminalității Organizate din Cluj ), despre care procurorii spun că ar fi fost capul grupării. Totul s-a întâmplat în județul Cluj.
La data de 15 august 2020, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată – I.G.P.R. și procurori D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat o acțiune operativă pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată, în Cluj-Napoca și localitatea Florești, județul Cluj.
Astfel, a fost realizată o acțiune de prindere în flagrant delict, urmată de efectuarea a 6 percheziții domiciliare și punerea în executare a 4 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite.
Oamenii de afaceri, urmăriți cu GPS și înregistrați ambiental
Din cercetări a reieșit că liderul grupării ar fi administrat o firmă de detectivi, sub paravanul căreia ar fi realizat în fapt activități de supraveghere și monitorizare constantă, în mod ilegal, a unor oameni de afaceri, în scopul șantajării acestora.
„În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani”, spun procurorii.
Sursa: DIICOT
Cum a acționat gruparea
Membrii grupării ar fi identificat persoane care ar fi putut fi pretabile, din perspectiva subiectivă persoanelor bănuite, la implicarea în activități infracționale, în acest caz din sfera traficului internațional de droguri.
Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării, fără reprezentare în realitate, ar fi fost generate în 2 modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării rezultau informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era, în opinia persoanelor bănuite, generator de astfel de profituri financiare.
Liderul grupării ar fi identificat potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar, ulterior, cu sprijinul altor 3 persoane, ar fi realizat măsuri de supraveghere ilegală a activităților zilnice ale acestora, prin montarea pe autovehiculele sau în sediile birourilor ori locuințelor aparținând persoanele vizate a unor dispozitive de urmărire de tip baliză, respectiv dispozitive tehnice de interceptare a convorbirilor purtate în mediul ambiental.
Toate aceste activități ar fi fost derulate în scopul obținerii unor eventuale date și informații compromițătoare în baza cărora să poată percepe ulterior sume de bani de la victime.
Șeful grupării, fost șef în Operativ
Ca urmare a faptului că până în anul 2005 liderul grupării a activat ca polițist și a ocupat și diverse funcții de conducere în cadrul unor structuri operative ale M.A.I., acumulând o vastă experiență profesională în domeniu, acesta i-ar fi instruit periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale activități polițienești derulate de organele de urmărire penală.
În urma interceptării ilegale a convorbirilor purtate de către persoanele vătămate în biroul unei societăți comerciale pe care o administrau, situată în localitatea Florești, membrii grupării ar fi luat la cunoștință despre o eventuală tranzacție financiară pe care au apreciat-o ca fiind de natură ilicită.
Au fost prinși în flagrant
În acest scop, în noapte de 14 spre 15 august 2020, trei dintre mebri grupării ar fi planificat intrarea în mod fraudulos în sediul firmei, în scopul instalării unui dispozitiv tehnic de interceptare a discuțiilor purtate în incintă de către oamenii de afaceri vizați, precum și verificării existenței și eventual sustragerii unei sume de bani despre care aceștia considerau că s-ar fi aflat acolo și pe care o apreciau ca fiind impresionantă.
Cei în cauză au fost surprinși în flagrant de polițiști, asupra lor fiind descoperit un dispozitiv tip microfon și ustensile destinate instalării și disimulării acestuia.
În urma cercetărilor, în sediul firmei au mai fost descoperite un dispozitiv de ascultare ilegală asemănător montat în biroul unde administratorii firmei își desfășurau activitatea, precum și 2 balize GPS montate pe autovehiculele utilizate de către aceștia.
În urma perchezițiilor efectuate la locuința liderului grupării, au fost descoperite și indisponibilizate înscrisuri, medii de stocare și suporți optici conținând date cu caracter clasificat, 26.805 euro, 36.165 USD, 26 de telefoane mobile, 19 stick-uri de memorie, 3 tablete, 4 dispozitive tip microfon de interceptare a discuțiilor în mediul ambiental, 1 baliză GPS, 2 camere video disimulate în borsete, 1 pistol de 9 mm deținut legal, 83 de cartușe și un autoturism de teren.
Patru persoane suspecte în cauză au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri, la data de 16 august 2020 fiind dispusă măsura reținerii acestora pentru 24 de ore.
Acuzații de șantaj, lipsire de libertate și violare a vieții private
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, violarea vieții private, acces fără drept la un sistem informatic și transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciilor Centrale ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, iar în cauză s-a cooperat cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Suportul tehnic a fost asigurat de Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.
Sursa: Poliția Română
Si prin SM sunt vezi pe marele detectiv …….,fost ofiter sri si sef la antifrauda ,cu pensie speciala de 13000 lei.Are o carte de vizita pe care am vazut-o la unul de al lor,firma mama este la Bucuresti,cum putea fi altfel,el pe aici.Te apuca greata nu alta,noi platim contributii la stat pentru astia.Sunt curios daca aveti curajul sa-mi publicati comentariul,asa se spune ca de cei cu ochi albastri nu-i bine sa te iei.Chiar daca au iesit la pensie, ei raman fideli sistemului.Acest ….. este fiul unui fost ofiter de securitate secretar de partid pe unitatea din Satu Mare.Dupa revolutie sa pensionat dar a avut grija ca progenitura ,sofer de meserie sa intre in sistem.
View Commentfelicitări pentru Poliția Română.
View Comment