VIDEO. Emoționați de solidaritate. Refugiații de la vama Petea au mulțumi pentru ajutor și susținere
Refugiații care au ajuns astăzi dimineață în vama Petea s-au declarat surprinși și în același timp emoționați de gesturile de solidaritate arătate de români, dar și de felul în care autoritățile au încercat să le ușureze drumul spre occident.
Au fost obligați să își lase în urmă toată viață, au împachetat ce au putut și au plecat din țara natală, fugind din calea războiului. Unii au intrat prin granițele de nord, cu destinația occident și sunt de ore întregi, chiar două zile, pe drumuri.
Pentru cei care s-au văzut nevoiți să își părăsească viața și căminele, solidaritatea arătată de români a însemnat enorm. Inclusiv autoritățile au dat dovadă de celeritate și înțelegere și i-au ajutat să își vadă cât mai repede de drum.
„Au fost foarte amabili polițiștii de frontieră. Ne-au lăsat să trecem repede”, a spus o femeie de circa 60 de ani, care a pornit alături de soț în această dimineață din orașul Solotvino. În mașină aveau mai mulți copii. Alături de alte familii se îndreaptă spre vestul Europei, spre Cehia, acolo unde este stabilită fiica sa. „Dacă se termină, sigur, vrem să venim acasă”, a mai spus femeia.
O altă familie, de această dată cu o fetiță pe bancheta din spate a fost ea nevoită să plece cu o zi în urmă din țară. Au fost impresionați de solidaritatea arătată de românii întâlniți pe drum, în timp ce ei încearcă să ajungă tot în vestul Europei.
„Am fost impresionat. România este o țară foarte bună. Este prietenă cu noi”, a spus u lacrimi în ochi ucraineanul obligat de război să își ia familia și să fugă.
Unii chiar s-au uitat sceptici la voluntarii ajunși astăzi în vama Petea, în timp ce împărțeau apă și pachete cu alimente.
„Din partea cui? Nimeni nu dă nimic gratis”, a spus unul dintre cei care așteptau să iasă din țară.
Scepticismul nu este ceva nou, spune directorul Crucii Roșii Satu Mare, care îi îndeamnă pe cetățeni să se adreseze ONG-ului dacă vor să ajute.
„Având în vedere că am avut foarte multe oferte din partea sătmărenilor, din partea a foarte multe grupuri sătmărene, care s-au mobilizat exemplar, am hotărât să deschidem acest cort, de unde ne-a fost mai ușor să distribuim. Se pare că mâncarea caldă a fost foarte apreciată. […] Crucea Roșie e prezentă în foarte multe țări, iar oamenii ne cunosc uniformele. Cei care vin se pot transforma pentru câteva ore, poate pentru câțiva ani în voluntari la Crucea Roșie. Noi ne bucurăm de cei care vin, îi îmbrăcăm în uniforme. E foarte important să facem organizat”, a spus Rodica Borlan, care împreună cu voluntarii au împărțit și astăzi ajutoare.
Crucea Roșie și-a poziționat un cort la vamă, tocmai pentru ca lucrurile să meargă mai rapid, iar refugiații, dar și donatorii, să poată să se descurce mai ușor.