VIDEO. Drepturile și obligațiile noastre când ne oprește Poliția. Avocatul Ciprian Ardelean ne explică!

Cunoscutul avocat sătmărean Ciprian Ardelean, din cadrul Societății Civile de Avocați Huluță, Mureșan și Ardelean (HMCA) Satu Mare, a explicat care sunt drepturile și obligațiile cetățenilor în momentul în care sunt opriți de Poliție.
Potrivit avocatului, atât polițistul, cât și cetățeanul au obligația de a se legitima. Însă, înainte de toate, agentul trebuie să comunice motivul pentru care oprește o persoană și solicită actele.
„Legea are o interpretare destul de largă în privința motivului, astfel încât se poate invoca orice, de la o simplă bănuială până la o activitate infracțională”, a explicat Ciprian Ardelean.
Un alt aspect important vizează dreptul șoferilor de a filma interacțiunea cu poliția. „Întrebarea este dacă ai dreptul să filmezi în interiorul mașinii. Legislația este incompletă și neclară, însă din punctul meu de vedere, putem filma atunci când ne apărăm drepturi legitime. Fie că folosim telefonul sau o cameră instalată în mașină, legea permite utilizarea acestor înregistrări ca mijloace de probă, atât în procese civile, cât și penale”, a mai precizat avocatul.
În ceea ce privește semnarea procesului-verbal, Ardelean atrage atenția că refuzul nu este deloc un avantaj pentru cetățean. „Semnarea este chiar benefică. Dacă nu semnezi, termenul de 15 zile în care poți contesta curge de la data comunicării prin poștă. Asta înseamnă că trebuie să ai încredere că documentul ajunge la tine, lucru care nu este întotdeauna sigur. În plus, un polițist care face exces de zel îți poate interzice să faci obiecțiuni dacă refuzi semnătura, iar aceste obiecțiuni pot conta în instanță”, a subliniat Ciprian Ardelean.
Avocatul recomandă ca, în astfel de situații, cetățenii să își cunoască drepturile, să rămână calmi și să colaboreze cu agenții de poliție pentru a evita eventualele neplăceri.
Dar mai multe detalii în podcastul de mai jos:
