VIDEO. Diaspora, furioasă că nu a putut vota. În unele cazuri au intervenit forțele de ordine
După ce au stat cu orele la cozile formate la secțiile de votare din afara țării, românii plecați din străinătate au fost, în unele cazuri, dispersați de poliție după închiderea urnelor. S-a întâmplat la Londra, la Torino, dar și în Haga. Cei care nu au reușit să își exprime opțiunea electorală arată cu degetul către liderul PSD și către ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.
Mii de români plecați în străinătate au stat cu orele la coadă pentru a putea vota. S-a întâmplat în marile orașe din Europa, iar printre cei care s-au arătat revoltați de faptul că nu au reușit să își exprime opțiunea au fost și sătmăreni.
Cele mai mari probleme s-au înregistrat în țările în care există mari comunități de români, iar cei plecați spun că se confruntă cu aceleași probleme la fiecare alegeri, numărul secțiilor fiind mult subestimat.
Cum votarea a decurs încet, în unele cazuri, în momentul închiderii urnelor, votanții au fost evacuați cu ajutorul forțelor de ordine.
S-a întâmplat la Haga, unde românii au bătut cu pumnii în ușa închisă a Ambasadei. Românii le-au strigat „hoții” celor aflați în interiorul clădirii și care trebuiau să se ocupe de buna desfășurare a votului. Mai mult, după lăsarea serii, unii români au încerca chiar să spargă ușa Ambasadei. Aproximativ 400 de persoane mai erau în fața secției în momentul în care au fost alertate autoritățile olandeze, iar acestea au intervenit în forță.
Problemele din Olanda au fost prezentate și de presa internațională, care a titrat că românii au devenit furioși pentru că nu și-au putut exprima votul la europarlamentare și referendum.
Situația s-a repetat și la Torino, unde forțele italiene au intervenit tot pentru dispersarea mulțimii care la ora 21 cerea prelungirea timpului de votare.
Și la Londra au intervenit polițiștii.
Atmosfera a fost tensionată la multe dintre secțiile de votare din străinătate, pe tot parcursul zilei.
Un sătmărean ne-a trimis imagini de la secția din Barking, Londra, tot cu oameni furioși că la finalul zilei de vot nu au reușit să pună mâna pe ștampilă. Oamenii au mai și glumit sugerând că dacă ei ar fi votanții tradiționali ai PSD atunci cu siguranță ar fi reușit să ajungă la urne.
Partidele de opozție au făcut solicitări pentru a prelungi programul de vot, dar ele au fost respinse.
Chiar și în orașele unde oficialii români și autoritățile statelor au încercat să găsească soluții pentru a continua votul, situația a fost tensionată de faptul că, puțin după ora 22, autoritățile din România au închis sistemul.
Diaspora arată cu degetul spre Meleșcanu
Dispora și liderii opoziției au arătat cu degetul spre Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe. Într-un comunicat transmis de MAE, se preciza că „atât numărul secțiilor de votare cât și materialele de votare au fost stabilite pe baza evaluărilor și informațiilor comunicate de către misiunile diplomatice, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate. De asemenea, subliniem că locațiile ce găzduiesc secțiile de vot au fost selectate astfel încât să îndeplinească toate necesitățile unei secții de votare.”
Oamenii au fost nemulțumiți mai ales de faptul că situația se tot repetă la secțiile de votare din străinătate, începând cu ultimele alegeri prezidențiale.
Partidele din opoziție au promis că vor încerca să treacă prin Parlament legea votului prin corespondență. USR a și înițiat un proiect în acest sens.
Potrivit rezultatelor provizorii din diaspora, cu peste 70% din voturi numărate, USR PLUS sunt marii câștigători, cu 42,57%. Aproximativ 370.000 de persoane au votat în secțiile amenajate în afara țării.
1. USR-PLUS – 111373 – 42.57%
2. PNL – 82498 – 31.53%
3. PMP – 23600 – 9.02%
4. George Simion – 8656 – 3.31%
5. PSD – 7236 – 2.77%
6. PRO Romania – 7094 – 2.71%
7. Peter Costea – 5770 – 2.21%
8. ALDE – 3108 – 1.19%
9. UDMR – 2771 – 1.06%