VIDEO. De Ziua Națională, locuitorii unei comune din județ și-au făcut propria paradă
Astăzi, de Ziua Națională a României, zeci de locuitori din comuna Apa, județul Satu Mare, au ales un mod inedit de a marca această zi sfântă pentru români, care marchează unirea Transilvaniei cu Țara Românească. Astfel, sătmărenii au încins ploaia, și-au luat steagurile tricolore și s-au urcat în mai multe căruțe, cu mic cu mare. Aceștia s-au plimbat prin comună, spre încântarea celorlalți localnici, dar și a persoanelor întâlnite pe drum, care se aflau în tranzit.
Localnicii au vrut astfel să reconstituie drumul până la Alba Iulia, acolo unde delegații din această zonă au mers în anul 1918, fiind martorii Marii Uniri, alături de alți 100.000 de români.
În urmă cu un secol, delegaţii desemnaţi cu drept de vot pentru Adunarea de la Alba Iulia au fost aleşi în adunările cercurilor electorale. Erau aleşi fie direct, fie din iniţiativa proprie a localităţii. Din cei 81 de delegaţi aleşi pentru Adunarea de la Alba Iulia, identificaţi pe baza documentelor, 32 au fost ţărani, 18 au fost preoţi, 27 intelectuali, 2 meseriaşi şi 2 comercianţi.
Pentru ei, drumul spre Alba Iulia a început în dimineaţa zilei de 30 noiembrie. Până la gările din localităţile mai mari, el a fost parcurs cu căruţa. În gara şi în centrul oraşului Baia Mare s-au întâlnit oşenii, cei din jurul Careiului şi Satului Mare, plecaţi de acasă din 28 noiembrie, cu maramureşenii, cu cei din Chioar şi Sălaj.
Trenul spre Alba Iulia era împodobit şi purta însemnele fiecărui judeţ sau ţinut: Ţara Oaşului, Sălaj, Marmaţia etc. De-a lungul drumului se ataşau noi vagoane, care cuprindeau delegaţii din alte judeţe. Pe tot parcursul călătoriei se cântau cântece patriotice. În gări, “trenul Unirii“ era aşteptat de populaţie cu drapele şi ovaţii”.