VIDEO. Cursa pentru zero deșeuri în Satu Mare. Cum arată sistemul de colectare selectivă în cinci fracții (P)
Satu Mare se pregăteșe să devină al doilea oraș din România, după Sibiu, care adoptă sistemul de colectare selectivă în cinci fracții. Firma AVE Bihor, câștigătoarea licitației din Satu Mare, a testat cu succes acest sistem în câteva localități din Bihor, printre care și Sălacea, o comună aflat la granița cu județul Bihor.
Cei peste 3000 de locuitori ai comunei Sălacea selectează deșeurile în cinci fracții de peste un an. Când mașinile firmei de salubritate vin în comună, ei scot în fața porții recipientele cu sticlă, plastic și doze metalice, cartoane/hârtie, deșeu biodegradabil și deșeu menajer. Deși le-a fost destul de greu la început, locuitorii spun că acum acest sistem de selectare a devenit o obișnuință.
„Primele luni a fost puțin mai greu, până ce am înțeles cum să selectăm deșeurile”, mărturisește un localnic din Sălacea. „Devine o obișnuință. Cu serviciul de salubritate suntem, eu personal sunt foarte mulțumită”, spune o altă localnică, care mărturisește că sistemul de colectare se vede și în curățenia din comună.
Beneficiile economice ale sistemului în cinci fracții
Localnicii nu au câștigat doar o comună mai curată. Tariful de salubritate a rămas la 5 lei/persoană, iar facturile plătite de primărie pentru acest serviciu au scăzut considerabil. Totul datorită gradului de colectare selectivă de peste 60%. Satu Mare, de exemplu, are un grad de colectare sub 10%, apropiat de media națională și mult sub țintele asumate de România pentru 2020, adică 50%.
„Plătim tot mai puțin la fondul de mediu. Nu a fost ușor să implementăm sistemul, a trebuit să mergem din casă în casă, să explicăm oamenilor. Dar odată ce au înțeles beneficiile, gradul de colectare a crescut foarte mult”, spune primarul comunei Sălacea, Horvath Bela.
Satu Mare, alături de Parma sau Besançon
Ave Bihor se pregătește să aducă Satu Mare în compania selectă a unor localități din Europa care și-au propus să atingă ținta de zero deșeuri menajere.
„Am făcut niște proiecte pilot în Sălacea, în Cociuba Mare, în Drăgănești, unde am arătat cu adevărat, că în trei luni, în jumătate de an se poate schimba o comunitate întreagă. Într-un oraș de 100 de mii de locuitori adaptarea unui sistem de colectare în cinci fracții necesită mult mai mult efort de comunicare”, spune Kovacs Zoltan, director AVE Bihor.
Contractul de salubritate pentru orașul Satu Mare a fost câștigat de firma AVE Bihor, însă Florisal a contestat rezultatul licitației. Decizia finală a instanței va stabili cine se va ocupa cu gestionarea deșeurilor în Satu Mare pentru următorii 10 ani.
Click pe videoul de mai jos, pentru a vedea cum arată sistemul în cinci fracții implementata de AVE Bihor în Sălacea:
SURSA: Informatia TV/Facebook
Primăria Carei ce face?
View Comment