VIDEO. Cum intermedia patronul unei pizzerii din Satu Mare vaccinarea la chiuvetă din Vama Petea
Tribunalul Satu Mare l-a condamnat, în data de 10 ianuarie, pe Gabor B., în vârstă de 37 de ani, patronul unei pizzerii din municipiul Satu Mare la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce acesta și-a recunoscut faptele în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Mai exact, a intermediat o parte din vaccinările fictive din Vama Petea.
”Admite acordul de recunoastere a vinovăției. Condamnă inculpatul B.G. la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, se arată în decizia Tribunalului Satu Mare, obținută de PresaSM.
Mita, contabilizată cu mare grijă
Conform Libertatea.ro, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reținut în sarcina bărbatului un număr de 97 de acte materiale, care a ales să colaboreze cu procurorii după ce de la locuința acestuia au fost ridicate înscrisurile unde ținea evidența banilor primiți cu titlul de mită, precum un contabil. La audieri, Gabor le-a spus polițiștilor că a intrat în această rețea, dintr-o întâmplare, la începutul lunii octombrie 2021. Se afla pe terasa pizzeriei sale când a auzit o clientă discutând cu o persoană.
Potrivit sursei citate, proprietarul pizzeriei a abordat-o pe clientă, iar aceasta s-a prezentat ca fiind asistentă medicală în cadrul Centrului de Vaccinare Petea. Femeia i-a spus că în schimbul a 150 de euro poate obține certificate de vaccinare, introducând datele de identitate ale persoanelor în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) fără ca beneficiarii să se prezinte la centrul de vaccinare.
Atunci, omul de afaceri a perfectat o înțelegere cu asistenta medicală, oferindu-se să-i găsească cât mai multe persoane care doreau să obțină adeverință de vaccinare fără să se imunizeze. Cei doi s-au înțeles să împartă tariful pentru o vaccinare fictivă astfel: 150 de euro asistenta medicală, 100 de euro proprietarul pizzeriei.
Timp de o lună, perioada octombrie-noiembrie 2021, zeci de persoane, cunoscute sau recomandate de prieteni, au apelat la bărbatul de 37 de ani pentru a le facilita vaccinarea fictivă. La percheziția efectuată pe 16 noiembrie la domiciliul acestuia, polițiștii au găsit o agendă în care erau consemnate numele persoanelor vaccinate fictiv și sumele de bani primite. În agendă au fost găsiți 5.715 euro, precum și formulare privind consimțământul pacientului, mai arată libertatea.ro
Rețeaua, monitorizată de ofițerii anticorupție
Membrii rețelei de vaccinare la chiuvetă de la vama Petea au fost supravegheaţi video, discuţiile telefonice le-au fost interceptate, iar în anchetă au fost incluşi şi investigatori sub acoperire, cel mai probabil, în calitate de clienţi sau intermediari.
Cercetările în acest dosar vor fi de durată deoarece, pe lângă „numărul de persoane participante într-o formă sau alta” la afacere, procurorii DNA şi poliţiştii DGA vor trebui să identifice şi miile de beneficiari ale căror date „au fost trecute incomplet în baza de date RENV”, după cum reiese şi din încheierea de arestare cu care Tribunalul Satu Mare i-a trimis după gratii pe orădeanca Voichiţa Camelia Sim şi pe cei patru sătmăreni.
Cei mai mulți beneficiari nici nu au mers la centrul de vaccinare
Cei mai mulţi beneficiari nici măcar nu mergeau la Petea, trimiţând poze cu actele de identitate prin aplicaţii telefonice. Datele ajungeau la Hoblea, Ilieş şi Buriceanu, care le încărcau în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) şi descărcau apoi adeverințele de vaccinare și, pe baza acestora, certificatele digitale europene.
Documentele erau trimise intermediarilor, care încasau şi şpăgile, predându-le apoi periodic angajaţilor centrului, mai puţin un procent din câştiguri. Escrocheria a atras atenţia autorităţilor judiciare în luna august, după ce mai mulţi beneficiari ai certificatelor false au ajuns în stare gravă la spital.
Conform informațiilor PresaSM, pornită de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ancheta a fost preluată ulterior de Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea care, în urma percheziţiilor desfăşurate săptămâna trecută, a recuperat din casele suspecţilor sume uriaşe – 127.000 euro, 75.000 lei şi 1.000 lire sterline.