VIDEO. Baie în zăpadă la strandul din Tășnad. Apa termală face minuni :)
Turiștii au ales să se relaxeze astăzi la ștrandul din Tășnad. Unele persoane, mai temerare, au ales să facă înainte o baie în zăpadă, după care s-au bucurat de apa termală. Captată de la o adâncime de 1354 de metri prin intermediul unei sonde, apa termală din staţiunea Tăşnad este caracterizată de o serie de proprietăţi fizico-chimice.
Conform buletinului de analiză nr. 47/04.01.2007 eliberat de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneoclimatologie, acţiunea farmacodinamică recomandă apa termală a staţiunii poate fi recomandată pentru utilizare în cură externă în următoarele afecţiuni:
- reumatismale degenerative;
- reumatismale abarticulare;
- neurologice periferice cronice;
- ginecologice cronice (în afara puseelor inflamatorii);
- afecţiuni posttraumatice;
- boli asociate: (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism).
Reamintim faptul că la Tășnad a fost dat în folosință noul foraj care va asigura necesarul de apă termală pentru ștrandul din Tășnad. Vorbim despre un debit de 30 de litri pe secundă, la o temperatură de 65,4 grade Celsius. Această nouă investiție a adus deja investitori pe bandă rulantă, iar autoritățile se așteaptă ca întreaga zonă să cunoască o dezvoltare accelerată.
”Acum nu mai sunt probleme legate de debit pentru asigurarea apei termale din ștrand. Doar zvonul că vom avea zece investitori în hoteluri și restaurante, astfel încât vom crește ca și stațiune”, a spus primarul orașului Tășnad, Adrian Farcău.
Orașul Tășnad a încheiat un nou proiect legat de cea mai importantă resursă a orașului, apa geotermală pentru Stațiunea Balneoclimaterică Tășnad. Este vorba de un nou foraj de apa termală prin care se creste debitul de apa termală, ce va fi folosita atât de primărie cat și de proprietarii de unități de cazare din zonă pentru încălzirea clădirilor.
„Este un proiect care are că scop creșterea debitului de apa geotermală pentru utilizatorii din zona turistică. Nu a fost un proiect ușor, ca și alte proiecte am întâmpinat și greutăți, dar cu o buna colaborare am reușit să îl ducem la final”, a declarat primarul Adrian Farcău.
Apa geotermală captată prin noul foraj va fi folosita și pentru încălzirea viitoarei sali de sport și se are în plan ca pe viitor aceasta să fie folosită și pentru încălzirea altor obiective publice.
Proiectul a debutat în urma cu 3 ani, cel mai mult timp fiind necesar pentru trecerea peste birocrație, iar partea de foraj propriu ziua a durat 3 luni, aceasta fiind derulată și finalizată pe parcursul acestui an. Proiectul are o valoare de 2,46 de milioane de euro, din care 1,23 milioane lei sunt finanțate nerambursabilă.