VIDEO. Avocatul Ciprian Ardelean explică importanța aderării la Spațiu Schengen
Cunoscutul avocat sătmărean Ciprian Ardelean ne explică importanța aderării României la Spațiul Schengen și speră ca în luna decembrie să se voteze în favoarea țării noastre.
”Eu sper ca în decembrie – atunci când se supune la vot intrarea României în Schengen – să avem parte de unul pozitiv. Fiindcă România și toți românii merită la câte sacrificii au făcut. În primul rând, intrarea României în Schengen înseamnă că dispar granițele dintre țările care fac parte din acest spațiu. Asta înseamnă că nu mai stăm la cozi în vamă, nu mai semnă niciun fel de acte, nu ne mai trebuie pașaport, nimic. (…) Românii merită să intre în Schengen și doar istoria a făcut ca lucrurile să se întâmple în așa fel. Noi chiar am suferit mai mult decât ceilalți (…) România a evoluat extrem de mult, suntem absolut pregătiți. Trebuie să facem acest pas către acordul de liberă circulație. Eu cred că mulți români nici nu conștientizează cât este de important acest lucru. Noi nu suntem cetățeni de rangul II sau III. Românii au muncit pentru asta și au făcut tot posibilul pentru asta”, a spus Ciprian Ardelean.
Beneficii aduse de aderare, explicate punctual de Ciprian Ardelean:
Aderarea la spatiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplica in intregime acquis-ul Schengen, fiind creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare in materie de vize, migratie, azil, precum si masuri referitoare la cooperarea politieneasca, judiciara sau vamala.
Astfel, trecerea frontierei se poate realiza indiferent de ora si prin orice loc iar cetatenii statelor membre care calatoresc in spatiul Schengen trebuie sa aiba asupra lor, un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne poate fi asemanata cu o calatorie in interiorul tarii.
Controalele la frontierele interne Schengen pot fi introduse pentru o perioada limitata in timp din motive de ordine publica sau securitate nationala, decizie ce este luata la nivelul fiecarui stat membru Schengen.
Odata cu eliminarea controalelor la frontiere ar putea creste pericolele pentru securitatea interna a tarilor implicate prin faptul ca, din acest moment, se lasa „cale libera” infractorilor.
Astfel, se impune o cooperarea transfrontaliera, in special prin infiintarea serviciilor comune ale politiei, vamii si politiei de frontiera (in cadrul Centrelor, Birourilor, Punctelor comune de contact) pentru toate statele contractante care sa aiba ca scop protectia propriilor cetateni.
De asemenea, Sistemul Informatic Schengen, asistenta operativa reciproca si schimbul direct de informatii intre fortele de politie precum si supravegherea si urmarirea transfrontaliera a infractorilor reprezinta mijloace de lupta impotriva terorismului, crimei organizate, traficului de fiinte umane si a imigratiei ilegale. In acelasi timp, a fost adoptat un set de reguli uniform care sa asigure cetatenilor statelor membre protectia datelor cu caracter personal impotriva oricarei incalcari a drepturilor fundamentale.
Ce este Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor care este formată din 26 de state membre, 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia, iar ultimul stat care a aderat este Principatul Liechtenstein (19 decembrie 2011).
Pentru cetățenii UE, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen înseamnă o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită, prin adoptarea unor reguli comune ale statelor semnatare ale Convenției de punere in aplicare a Acordului Schengen:
– Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
– Set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
– Armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
– Cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
– Cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
– Crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România.
Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.
o sa avem sansa sa intre toate gunoaiele cu tirurile in tara.
View Comment