VIDEO. Aventură în Siberia: Cum arată un sat în care iarna durează 9 luni. Urmează Drumul Oaselor
Soții Bertici au avut parte de două zile de popas odată ce au ajuns în Yakutia și acum se pregătesc pentru cel mai dificil traseu al aventurii, Drumul Oaselor. Fanii celor doi chiar au consultat prognozele meteo și le-au transmis că va fi un ianurie mai cald decât în mod obișnuit. Dar Attila precizează că ar fi preferat temperaturile extreme, decât ninsoarea și viscolul pe care îl prognozează meteorologii.
Soții Kinga și Attila Bertici au ajuns în Yakutia și au și publicat primul vlog în care prezintă sătmărenilor cum arată un sat care nouă luni din an se află sub imperiul iernii. Comentatorii au realizat imediat că nu diferă mult de realitatea rurală de la noi din țară.
Suporterii celor doi sătmăreni au consultat și prognoza meteo. Așa au aflat că și în Yakutia urmează o perioadă mai caldă decât cea obișnuită, dar temperaturile ridicate nu sunt un motiv de bucurie pentru cei doi sătmăreni. Attila, care nu este la prima sa aventură extremă, spune că ar fi preferat gerul, decât ninsoarea și viscolul care riscă să blocheze drumul și așa anevoios care urmează.
„Foarte mulți ați scris și știm acest lucru că zilele astea este mai cald in Yakutsk și Oymyakon. Nu știm dacă este bine sau mai rău. Stratul de gheață pe Râul Lena este mai instabil ca de obicei, și cum sa încălzit in Yakutsk la -25 de grade a sosit și zăpada și viscolul. Pe drumul Oaselor conform Yandex Meteo vom avea între -28 și -49 de grade puțin peste ce este de obicei in Ianuarie, dar și pe acest traseu se preconizează ninsoare și viscol. Drumul Oaselor de la Yakutsk până la Oymyakon și retur nu este asfaltată, este un drum îngust și din cauza viscolului poate să devină impracticabil și cu blocaje de două, trei zile, deci riscurile cresc. Ok este puțin mai cald ca de obicei, la puțin mai cald vorbim de -45, -49 de grade se preconizează la Oymyakon, dar cum am mai scris mai bine preferam -58 decât ninsoare, vânt puternic sau blocaje pe drum”, explică Attila.
Ce este Drumul Oaselor și cruntul destin al celor care l-au construit
Drumul Oaselor reprezintă porțiunea de la estul râului Lena până la Magadan, aproximativ 2000 de km, și este, în cea mai mare parte, neasfaltat. Drumul a fost construit cu prizonierii din gulagurile siberiene, oameni care au muncit în condiții greu de imaginat.
Construcția drumul a pornit de la Magadan, în anii 30, iar traseul urma a fost unul prin sălbăticia Siberiei, în condiții de ger. În plus, prizonierii din gulaguri au fost puși să construiască drumul doar cu unelte de mână. Deținuții proveneau din lagărele din Kolîma, considerate cele mai brutale ale regimului stalinist.
Unii istorici au consemnat că în cei 20 de ani de costrucție, între 1930 și 1950, au murit în medie 25 de oameni pe zi. Sute de mii de prizonieri și-au găsit sfârșitul în Siberia, iar pentru că permafrostul nu a permis săparea unor gropi de înhumare, cadavrele au fost puse în fundația drumului. De aici și denumirea sinistră.
În Rusia, drumul, singurul din zonă, este cunoscut drept Trassa. Destinația celor doi sătmăreni se află la câțiva zeci de kilometri de Tomtor, localitate pe lângă care trece Kolymskaya trassa. Oymyakon este cunsocută drept „polul frigului” deoarece este localitatea permanent locuită unde au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi. Populația, care număra câteva mii de persoane, s-a redus considerabil, iar în 2018 au fost înregistrați doar 900 de locuitori.
Joi, sătmărenii ar trebui să ajungă la destinație. Dacă totul merge conform planurilor
Dacă toate lucrurile merg conform planului, cei doi sătmăreni vor ajunge joi în Oymyakon.
„Mâine dimineața la ora 8:00 pornim in Yakutsk și mâine seara vom traversa râul Lena înghețat. Poimâine dimineața pornim pe Drumul Oaselor cu destinația noastră Oymyakon, unde sperăm ca vom ajunge joi”, a mai spus Attila.
Aventura celor doi sătmăreni poate fi urmărită pe pagina de Facebook a expediției și pe canalul de Youtube.
Am fost în câteva locuri în țară și am văzut exact acest peisaj, cu garduri din lemn, case pe ici-colo, lada NIVA, magazinul mixt, etc.
View Comment