VIDEO. Atenție, șoferi! Cod galben de ceață la Satu Mare. Se formează ghețuș
ANM a emis o avertizare Cod galben de ceață valabilă pentru zona joasă a județului Satu Mare.
Atenționarea meteo este valabilă până la ora 23:00, avertizează meteorologii. Nu doar ceața va reprezenta o problemă pentru șoferi, ci și depunerile de gheață.
„Se vor semnala : local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului„, se arată în avertizarea ANM.
Imagini video surprinse pe DN 19 Carei – Satu Mare:
Condusul pe timp de ceață. La ce să fiți atenți:
1.Ceața fiind o problemă de vizibilitate, trebuie combătută exact în acest plan. Este esențial, așadar, să fii cât mai vizibil și să vezi, la rândul tău, cât mai bine. Folosirea corectă a luminilor de ceață pare să nu se predea la școala de șoferi, deci iată cum trebuie procedat: proiectoarele de ceață, acolo unde există în dotarea mașinii, trebuie aprinse obligatoriu, împreună cu faza de întâlnire (fază scurtă). Nu este acceptabilă folosirea proiectoarelor de ceață doar împreună cu luminile de staționare. Nu folosi luminile de drum (faza lungă), pentru că acestea vor înrăutăți și mai mult vizibilitatea, mai ales pe timp de noapte. Dacă farurile au înălțime reglabila, reglează-le să bată cât mai jos.
2. Luminile de ceață din spate sunt esențiale pentru ca mașină ta să poată fi observată de la distanță, dar, dacă deja e cineva care merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândești la ochii celui de la volan și să le stingi. E mai bine pentru siguranța ta ca cel din spate să îți vadă mașină și ceea ce se află în față lui decât să meargă cu o lanternă roșie băgată în ochi.
3. Similar, asigură-te că parbrizul este curat. Dacă la vizibilitatea slabă datorată ceții se adaugă un parbriz murdar, condițiile pentru dezastru sunt îndeplinite. O idee bună este să verifici periodic starea ștergătoarelor: dacă acestea se deteriorează vor lăsa urme pe parbriz, afectând și mai mult vizibilitatea.
4. Redu viteza. În funcție de cât de deasă e ceața, viteza de deplasare în siguranță poate scădea extrem de mult. Totuși, nu este o idee bună să mergi exagerat de încet, în acest caz mașină ta devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea târziu de cei care vin mai repede din spate. Ideal este să mergi în coloană, păstrând o distanță de siguranță suficient de mare față de mașina din față. Dacă drumul are o singură bandă pe sens, evită depășirile. Dacă cineva merge mai încet decât tine, mai ales dacă este vorba de un șofer profesionist, ar trebui să îți dea de gândit: redu și mai mult viteză.
5. Dacă ești singur pe drum și ceața este atât de deasă încât ți se pare că nu poți continua drumul în siguranță, nu te opri în șosea. Caută o benzinărie, o parcare sau, și mai bine, un drum lateral pe care poți staționa în siguranță. O mașină staționată pe marginea drumului în situații fără vizibilitatea poate constitui un real pericol pentru siguranță, atât a ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.