VIDEO. „Ambulanțele roșii”, de un deceniu la Satu Mare. La mulți ani!
SMURD Satu Mare a împlinit un deceniu de activitate la Satu Mare. Serviciul Medical de Urgență Reanimare și Descarcerare a fost stabilit prin protocolul din 2008.
Serviciul Medical de Urgență Reanimare și Descarcerare a împlinit 10 ani la Satu Mare. În deceniul de activitate, SMURD-ul este unul dintre serviciile publice cu cel mai mare grad de încredere din partea populației.
SMURD Satu Mare, protocol semnat în 2008
În 2008 a fost semnat protocolul privind acordarea asistenței medicale de urgență în județul nostru de către: ISU „Someș”, Serviciul de Ambulanță, Spitalul Județean și Unitatea de Primire Urgențe.
Autoritățile anunțau atunci și gama de servicii pe care SMURD le va oferi cetățenilor sătmăreni.
„Gama intervențiilor la care este solicitat SMURD include toate urgențele ce pun în pericol imediat viața. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de muncă sau casnice cum ar fi căderea de la înălțime sau electrocutarea, stările de inconștiență, stopurile cardio-respiratorii, durerile toracice, insuficiențele respiratorii acute și nu în ultimul rând accidentele cu multiple victime, rolul echipajului fiind acela de a asigura o asistență de urgență calificată promptă, reducând astfel mortalitatea și rata complicațiilor,” se arăta într-un comunicat al autorităților.
Povestea unităților SMURD a început în anii ’90, la Târgu Mureș, sub directa coordonare a lui Raed Arafat. Serviciul funcționa atunci cu o mașină primită din donație, din Germania, și cu tineri voluntari. De atunci, „ambulanțele roșii”, cum sunt uneori numite echipajele SMURD și care în Târgu Mureș purtatu numele de „Arafați”, au împânzit țara.
Odată cu inagurarea în 2012 a SMURD Teleorman, toate județele țării beneficiază de servicii medicale de urgenţă şi de prim-ajutor calificat ale structurilor Pompieri-SMURD.
În paralel cu construirea rețelei de ambulanțe, Raed Arafat a pus accentul și pe dezvoltarea servciilor de intervenție aeromedicală.
După Târgu Mureș, Oradea a fost al doilea oraș din țară care a beneficiat de acest tip de serviciu.