Viața cu un stimulator cardiac: 3 lucruri pe care să le eviți
Stimulatorul cardiac sau pacemakerul, cum poate l-ai mai auzit numit, este un dispozitiv implantabil folosit pentru a trata tulburările de ritm cardiac. El ajută inima să bată normal și contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții.[2] Totuși, după implantarea sa, devine necesară respectarea anumitor precauții. Care sunt câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le evite persoanele cu stimulator cardiac vei descoperi în rândurile de mai jos.
1. Sistemele antifurt și detectoarele de metale
Există anumite tipuri de dispozitive care, din cauza undelor electromagnetice generate, pot împiedica stimulatoarele cardiace să funcționeze corect. Exemple în acest sens sunt acele sisteme antifurt din magazine și detectoarele de metale pentru securitate. Asta nu înseamnă că nu vei mai putea intra niciodată într-un magazin sau că nu vei mai putea trece prin unul dintre acele scannere corporale folosite în aeroporturi. Se recomandă doar să eviți să stai în preajma lor mai mult decât este strict necesar. De asemenea, este important să ai la tine acel card pe care îl vei primi după procedura de implantare și care atestă că ai un stimulator cardiac.[1]
2. Plasarea telefonului mobil prea aproape de stimulatorul cardiac
În general, se consideră sigură utilizarea telefonului mobil de către persoanele cu stimulatoare cardiace. Totuși, este indicat să te obișnuiești să-l plasezi la cel puțin 15 cm distanță de zona unde a fost implantat dispozitivul. Poți încerca să îl ții la urechea de pe partea opusă a corpului ori să folosești mai des difuzorul. Evită, de asemenea, să îl ții în buzunarul cămășii. Motivul pentru care se recomandă astfel de precauții este că, adesea, un astfel de dispozitiv conține magneți și alte elemente ce pot genera câmpuri electromagnetice care pot interfera cu capacitatea stimulatorului cardiac de a detecta activitatea electrică a inimii. Dacă obișnuiești să folosești căști, ține cont de faptul că este necesară respectarea acelorași măsuri de precauție și în cazul lor.[1]
3. Activitățile fizice și sporturile care pot afecta pacemakerul
După o procedură de implantare a unui stimulator cardiac, va trebui să eviți orice fel de efort fizic timp de aproximativ 4-6 săptămâni. Pentru a permite zonei în care a fost implantat dispozitivul să se vindece și a preveni apariția unor complicații, se mai recomandă evitarea ridicării, împingerii sau tragerii obiectelor grele, precum și limitarea mișcărilor brațului de pe partea stimulatorului cardiac. Nu trebuie să-ți întrerupi viața sexuală, dar este indicat să eviți pozițiile care pun presiune asupra brațelor și pieptului.
Ulterior, vei putea face din nou activitate fizică și să practici sporturi, dar trebuie să acorzi o mai mare atenție alegerii acestora. Se recomandă evitarea oricărei tip de activitate ce prezintă un risc ridicat de coliziune în zona pieptului. În această categorie intră, de exemplu, sporturile de contact, fotbalul, baschetul sau boxul.[3] Indicat ar fi să-ți întrebi medicul ce tip de activități fizice poți sau nu face și începând de când.
Un stimulator cardiac nu te va împiedica să duci o viață normală, dar sunt anumite precauții pe care va trebui să înveți să le respecți. Printre acestea se numără și evitarea posibilelor surse de interferențe electromagnetice, cum sunt detectoarele de metale, sistemele antifurt sau telefoanele mobile, precum și a sporturilor și activităților fizice ce prezintă risc ridicat de impact în zona pieptului. Deși adaptarea la viața cu un stimulator cardiac poate părea o provocare la început, în timp vei descoperi că aceste precauții nu sunt atât de dificil de respectat și că ele nu sunt atât de numeroase. Dacă vrei să afli mai multe despre ce vei avea sau nu voie să faci după procedura de implantare a unui astfel de dispozitiv, discută cu medicul tău. Este cel mai în măsură să răspundă tuturor întrebărilor tale.
Bibliografie:
- „Devices That May Interfere with ICDs and Pacemakers”, American Heart Association, 21 Dec. 2016, www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/prevention–treatment-of-arrhythmia/devices-that-may-interfere-with-icds-and-pacemakers. Accessed 11 Apr. 2023.
- „Living with a Pacemaker.” NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/pacemakers/living-with. Accessed 11 Apr. 2023.
- „FAQs – Pacemaker Implantation”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/recovery/. Accessed 11 Apr. 2023.