Vești bune pentru românii care vor să lucreze în Occident. Salariile, mai mult decât motivante
Încă o țară va renunța la restricțiile impuse muncitorilor români și bulgari. Potrivit anunțului făcut anul trecut, din 2019, românii vor avea acces neîngrădit pe piața muncii din Elveția. Autoritățile au anunțat că procesul de ridicare a restricțiilor va fi complet finalizat în luna mai.
De la finalul lunii mai, românii și bulgarii vor avea acces nerestricționat pe piața muncii din Elveția. Restricțiile au fost impuse în 2017, din cauza numărului mare de emigranți din România și Bulgaria, atrași de salariile mari oferite de angajatori.
La finalul anului trecut, președitele Elveției, Alain Berset, aflat într-o vizită oficială în România, a precizat că restricțiile vor fi ridicate în 2019. Elveția va finaliza toate procedurile interne necesare la finalul lunii mai.
Și în Eleveția au loc discuții despre migrație, dar autoritățile au dat asigurări că acestea nu îi vizează pe români, ci pe solicitanții de azil și pe refugiați.
În ceea ce privește motivația, românii au optat pentru Elveția datorită salariilor oferite de angajatori. În plus, Entsendegesetz, legislația federației care vizează angajările, stipulează că angajatorii sunt obligați să îi plătească pe emigranți la același nivel ca și pe cetățeni, în funcție de poziție, ore lucrate și calificare.
Potrivit presei elvețiene, în 2018, un zidar era remunerat cu aproximativ 5.553 franci elvețieni pe lună, deci puțin sub 5.000 de euro. Un tâmplar câștiga aproximativ 4.400 de franci elvețieni (3.800 de euro), iar o moașă, în jur de 6.600 de franci pe lună. Salariile sunt mai mari în zona Zurich, dar ziarele economice avertizează că salariile mari ale elvețienilor vin la pachet cu costuri mai mari de viață. O cercetare a arătat că aproape o treime din banii câștigați de elvețieni se duc pe plata chiriei.