Urgențe cu ambulanțe vechi la Satu Mare. Zeci de autospeciale ar trebui înlocuite
În județul nostru ar trebui înlocuite, din cauza vechimii, zeci de ambulanțe. Situația nu este una particulară. Dintre cele 2.600 de ambulanțe existente în România, peste 1.600 sunt cumpărate în perioada 2000-2018, arată datele celor de la Federația Ambulanța al cărei președinte spune că situația la nivelul țării este „dezastruoasă”. Potrivit Europa Liberă, Gheorghe Chiş a precizat că Serviciile de Ambulanță sunt acum „la 85% mașini depășite în întreaga flotă auto.”
Într-un interviu acordat Europa Liberă, Gheorghe Chiş, președintele Federației Ambulanţa, descrie situația de la nivel național într-un cuvânt: „dezastruoasă”. Interviul a venit după ce o ambulanță din Vaslui a fost cuprinsă de flăcări. S-a stabilit că totul a fost cauzat de uzura autospecialei.
La nivel național, peste 1.600 de ambulanțe sunt din anii 2000-2018, iar 1.297 ar trebui înlocuite cu mașini noi. La nivelul județului Satu Mare, potrivit datelor prezentate de Federația Ambulanța, nu mai puțin de 24 de ambulanțe ar trebui înlocuite. Iar situația nu este roz nici în județele învecinate. Maramureșul ar avea nevoie de 26 de noi ambulanțe, în timp ce în Bihor necesarul a ajuns la peste 50.
Președintele Federației Ambulanța spune că a propus Guvernului să existe mai multe modalități de achiziție, nu numai licitații care să se blocheze.
„Întotdeauna ne-am blocat pentru că e vorba de sume mari și sunt interese. Să fim serioși, nu e vorba de doi lei! Le-am zis să putem lua și în leasing. Și de data asta au zis că da, data trecută, în 2017, nu au fost de acord”, adaugă Gheorghe Chiș.
În februarie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că va cumpăra 4.000 de ambulanțe. IGSU făcut licitație prin platforma națională SICAP pentru un contract de 730 de milioane de euro.
Ambulanțele urmează să fie dotate cu echipament medical și vor fi împărțite serviciilor județene și celui de la București – Ilfov, în funcție de necesar.
IGSU a stabilit că garanția cerută pentru autovehicule este de trei ani sau 100.000 de kilometri. Pentru echipamentele medicale cu care sunt dotate, cum ar fi sistemul monitor-defibrilator, stațiile de transmisie, sistemul de inscripție pe caroserie se cer garanții de la trei până la șase ani.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Europa Liberă că licitația pentru ambulanțe e finalizată.
„Se semnează contractele și, începând cu anul viitor, încep să vină. Sigur anul viitor se vor livra ambulanțele. Dar nu pot să vă spun când. Va fi în primul trimestru – ar trebui să înceapă să ajungă”, a spus Raed Arafat.
Împărțirea pe fiecare județ se va face în funcție de uzură.