Lucrările la o conductă de gaz şi o staţie de stocare din Moftinu Mare au scos la iveală un cimitir care datează din anii 4.950 înainte de Hristos. Lângă morminte a fost descoperit și un cap de bour, semn că acesta era principalul animal de calibru vânat în nord-vestul țării.
”Este o așezare din neoliticul târziu. Undeva, cronologic, încadrat la 4.900 – 4.700 înainte de Hristos. Deci, aproape 7.000 de ani vechime. Ne aflăm pracrtic la periferia unei așezări din neoliticul târziu, unde avem un grup de morminte. Până în prezent avem conturate șapte morminte”, a precizat Cristian Virag , arhelolog în cadrul Muzeului Județean Satu Mare.
Printre obiectele găsite în morminte se numără şi câteva vase de ceramică şi mai multe topoare. Până acum, au fost scoase la lumină şapte morminte.
”Groapa este în formă rectangulară. Morții sunt dispuși pe orientare este-vest, cu capul spre est. Până în prezent am descoperit trei din aceste morminte. În fiecare mormânt am descoperit un vas ceramic, topor din piatră șlefuit și perforat ”, a declarat Cristian Virag.
Cercetările în situl arheologic din Moftinu Mare vor continua în zonă până la sfârşitul acestei luni.
”Pentru zona de nord-vest a României este foarte important, fiind practic prima necropolă, în conturare, încadrată în neoliticul târziu. Dar încă rezultate de acest gen nu avem în județ”, a mai spus Cristian Virag.