Un specialist explică cum a ajuns pesta porcină în Satu Mare. Combate autoritățile
Satu Mare este unul dintre județele cele mai afectate de pesta porcină africană. Autoritățile statului au declarat că boala ar fi fost adusă de mistreți, dar un specialist neagă aceste informații. Președintele executiv de onoare al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS), dr. ing. Neculai Șelaru, oferă explicația.
”Afirmaţia este cu certitudine eronată, în condiţiile în care boala a fost depistată la porcii domestici, inclusiv la cei crescuţi în exploataţii împrejmuite în care mistreţii nu puteau intra. Cred că oamenii au fost primii vehiculatori. Exemplul de la Satu Mare este edificator, apoi speciile necrofage cu rază mult mai mare de activitate decât mistreţul. Fiindcă dacă mistreţul se circumscrie unei raze de activitate zilnice de 2-4 km, un şacal poate parcurge şi 10-15 km într-o noapte, ajungând în perioadele de înmulţire să străbată 40-50 km şi în cazuri excepţionale 100 km”, a spus Neculai Șelaru, citat de Special Arad.
Satu Mare se numără printre județele aflate sub restricții în urma confirmării focarelor de pestă porcină. Cu toate astea, internetul abundă de oferte. Astfel, orice persoană interesată să își cumpere un purcel poate să o facă direct de la crescător. Transportul de suine poate duce la răspândirea focarelor, avertizaseră anterior autoritățile.
Satu Mare se numără printre județele cu mai multe cazuri confirmate de pestă porcină. Potrivit raportului publicat vineri de ANSVSA, la Satu Mare au fost depistate 9 cazuri de infectare la nivelul gospodăriilor. Alte 10 infecții au fost confirmate în cazul unor porci mistreți.
În județul Bihor au fost confirmate 26 de cazuri. Alt două cazuri au fost confirmate și în Sălaj.
Autoritățile din Satu Mare, după primele confirmări, au decis sistarea comercializării în târguri a suinelor precum. S-a interzis și mișcarea acestora în județ. Având în vedere că au fost confirmate cazuri și la mistreți, DSVSA a decis și interzicerea vânătorii.
Dar eforturile autorităților de izolare a focarelor nu țin pasul cu tehnologia modernă. Porcii, în viu, se vând în continuare pe internet. Cei care au postat anunțurile de vânzare sunt persoane fizice. Tot ce trebuie să facă cumpărători este să se deplaseze la casa vânzătorului și să bage pucelul … în portbagaj.
Iar cei care doresc porci mistreți, pot să îi caute tot pe site-urile care se ocupă cu publicarea de anunțuri.
Și crescătorii din Bihor continuă vânzarea porcilor, tot pe net.
Nu e voie transportarea lor. Chiar azi a trecut un camion cu porci vi prin satu mare
View Comment