Un sătmărean din ZECE este PLECAT la muncă în străinătate! Statistici DRAMATICE pentru viitor

Circa 10 la sută din populația județului este plecată în străinătate. Cei mai mulți au plecat la muncă, nemulțumiți de câștigurile salariale. Îngrijorător este faptul că cei care aleg drumul Occidentului sunt cei care fac parte din categoria persoanelor active pe piața muncii.

 

Peste 30.000 de sătmăreni au părăsit țara pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit în Occident. Cei mai mulți care au ales calea străinătății au ajuns în Italia. Peste 9.500 de sătmăreni sunt plecați temporar sau de peste 10 ani în Peninsulă și contribuie la Produsul Intern Brut al Italiei. Franța se bucură și ea de forța de muncă a 6.394 de sătmăreni, iar în Portugalia, dar și în Marea Britanie, lucrează peste 2.000 de sătmăreni, Iar acestea sunt doar datele oficiale. Zecilor de mii de sătmăreni înregistrați ca emigranți li se adaugă cei care au părăsit țara fără forme legale.

Statistica devine cu adevărat îngrijorătoare dacă ne uităm la mediile de vârstă ale celor plecați. Cei mai mulți sunt tineri, aflați la începutul carierei. Ca procent, 80 la sută dintre cei 30.022 de sătmăreni care au părăsit județul sunt cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani. Iar adulții își iau cu ei și copiii. Astfel, 3.728 de minori până în 15 ani sunt plecați în străinătate. Lor li se adaugă alte peste 5.000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.

Interesant este faptul că 17.276 de sătmăreni care au declarat că sunt plecați doar temporar din țară și că se vor întoarce. În schimb, pentru aproape 13 mii de sătmăreni, țările adoptive au devenit încet acasă.

Exodul forței de muncă lovește puternic în economia județului, mai ales că, din 1992, Satu Mare a intrat într-un proces accentuat de îmbătrânire demografică. Datele Institutului Național de Statistică au arătat că ponderea populației tinere este tot mai mică, în timp ce crește cea a populației vârstnice. Sporul demografic negativ este dat de scăderea natalității și de migrația externă, iar situația adâncește problemele economiei naționale.

Inregistrare-domenii-728x90

Fii primul care comentează! despre "Un sătmărean din ZECE este PLECAT la muncă în străinătate! Statistici DRAMATICE pentru viitor"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.


*


Mai multe despre Satu Mare
Imagini VIDEO de SENZAȚIE din Satu Mare, filmate cu o DRONĂ

Închide