Un nou sondaj pentru prezidențiale arată date diferite. Surpriză pentru turul II
Un nou sondaj cu privire la alegerile prezidențiale arată rezultate diferite comparativ cu ultimul sondaj realizat luna aceasta de cei de la INSCOP. Potrivit datelor celor de la FlashData, ordinea candidaților în preferințele alegătorilor este alta, dar și potrivit acestui sondaj, Marcel Ciolacu este dat ca sigur pentru intrarea în turul II de scrutin.
Potrivit sondajului celor de la FlashData, Marcel Ciolacu ar obţine 24% din voturi în primul tur de scrutin, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, urmat fiind de George Simion (AUR), cu 19% şi de Mircea Geoană, candidat independent, pentru care ar vota 16% din alegători. Sondajul a fost realizat de FlashData în perioada 5-13 septembrie 2024. Conform cercetării, cei trei ar fi urmaţi de Nicolae Ciucă – 13%, Elena Lasconi – 13%, Diana Şoşoacă – 8%, altul – 7%.
Rezultatele sunt diferite față de cele prezentate de INSCOP care îl plasau pe Mircea Geoană pe primul loc în intenţiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu o cotă de 21,4%, însă la doar un procent distanță este urmat de Marcel Ciolacu care ar obține 20,3 și Elena Lasconi care ar lua 14,2% din voturi
Studiul relevă, de asemenea, cât de decişi sunt alegători asupra unui candidat sau partid cu care să voteze la alegerile din toamnă. La întrebarea „Pe o scală de la 1 (total indecis) la 10 (total hotărât), cât de hotărât sunteţi cu cine să votaţi?” declară că ştiu cu cine să voteze (notele 8, 9, 10) 33% din totalul celor care răspund. Nu ştiu încă ce/cu cine vor vota (notele 1, 2, 3) 30%. 7% din cei intervievaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Pe de altă parte, 56% din repondenţi consideră că România merge într-o direcţie greşită, 31,2% – că merge într-o direcţie bună, iar 12,8% – nu ştiu sau nu răspund.
Sondajul a fost realizat pe un volum de 1.100 de repondenţi, prin metoda CATI şi are o marjă de eroare de plus/minus 3,0%, la un nivel de încredere de 95%. Tipul eşantionului este probabilist, aleatoriu, tri-stratificat, bistadial, reprezentativ pentru populaţia României de peste 18 ani, posesoare a unei conexiuni telefonice. Datele sunt prezentate comparativ, eşantion ponderat – în funcţie de variabila vârstă şi neponderat. Ponderarea s-a realizat după prezenţa la vot din alegerile locale şi parlamentare din iunie 2024.