Un nou proces penal pentru Țânțaș în cazul Dacia. Un dosar a ajuns la DNA
Procesul penal în care este vizată distrugerea Hotelului Dacia a ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Oradea. Și asta pentru că, memulțumit de sențința Judecătoriei Satu Mare, Vasile Țânțaș – proprietarul de drept al Hotelului Dacia, a atacat cu apel decizia judecătorilor. Primul termen a fost stabilit pentru data de 14 martie.
Prima condamnare, la Satu Mare
Omul de afaceri negreștean Vasile Țânțaș a fost condamnat, în 7 ianuarie 2017, de către magistrații Judecătoriei Satu Mare la o pedeapsă de un an de închisoare și plata unor despăgubiri de peste 700.000 de lei. Și toate acestea pentru pentru distrugerea hotelului Dacia. Decizia nu este, totuși, definitivă. Procesul a început în urmă cu un an, când Direcția Județeană de Cultură Satu Mare s-a constituit parte civilă într-un dosar penal în care se cerceta distrugerea monumentului istoric. Judecătorii au reținut în sarcina lui Vasile Țânțaș infracțiunea de distrugere. Totodată, omul de afaceri este obligat să plătească părţii civile Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare, suma de 767.500 euro cu titlul de despăgubiri materiale.
Un dosar la DNA
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au stabilit, în cadrul cercetărilor efectuate, că întreaga situație s-ar fi putut evita dacă unele autorități ale statului și-ar fi făcut treaba. Cu excepţia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare care s-a sesizat din oficiu şi a unei amenzi administrative aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcţii, restul instituţiilor abilitate ar fi avut o atitudine pasivă, cu toate că ar fi avut la îndemână o serie de pârghii legale pentru a încerca oprirea degradării Hotelului Dacia.
Și instituția cea mai vizată ar fi fost, în opinia procurorilor, Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural al judeţului Satu Mare. Procurorii arată că respectiva autoritate s-ar limitat la constatarea degradării în timp (2010-2015) a Hotelului Dacia. Mai exact, s-ar fi limitat doar la ”a-l notifica pe proprietar să ia măsuri de conservare”. Deşi, spun procurorii, ar fi avut soluţii oferite de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, respectiv aplicarea unor amenzi contravenţionale consistente ca urmare a neluării măsurilor de conservare.
”Pentru aceste considerente apreciez că există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu de către funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural al judeţului, infracţiune a cărei cercetare aparţine DNA, astfel încât se impune disjungerea cauzei şi declinarea competenţei sub aspectul acestei infracţiuni la DNA, Serviciul teritorial Oradea”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Istoria afacerii ”Dacia”
Inaugurat în 1902, hotelul Dacia din Satu Mare a fost privatizat prin metoda MEBO în 1995, când foştii angajaţi au devenit acţionari. În 2007, clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri din Negreşti-Oaş – Vasile Ţânţaş, care a plătit 1,7 milioane de euro. Noul proprietar s-a angajat să o renoveze şi să o transforme într-un hotel de lux. Însă investiţiile au fost abandonate din cauza crizei.